Francuska vojska u dilu sa Guglom: Svi tajni podaci u klaudu

06.10.2021

07:41

0

Vojna IT kompanija iz Francuske pravi partnersku firmu sa globalnom informatičkom kućom

Francuska vojska u dilu sa Guglom: Svi tajni podaci u klaudu
Copyright Pixabay

Francuska vojna kompanija „Tales“ i američki „Gugl“ osnovaće zajedničku kompaniju koja će na nivou države pružati usluge računarstva „u oblaku“. Na serverima te kompanije pohranjivaće se neki od najosetljivijih podataka u Francuskoj, saopštile su danas dve kompanije.

Partnerstvom između „Talesa“, najvećeg evropskog dobavljača odbrambene elektronike (Alfabetovog) „Gugla“ realizuje se plan zvaničnog Pariza, donet u maju, kojim je Francuska priznala američku tehnološku superiornost na tom polju, prenosi Rojters.

Francuska vlada je tada saopštila da se usluge računarstva u oblaku, koje su razvili „Gugl“ i „Majkrosoft“, mogu koristiti za čuvanje najosetljivijih francuskih državnih i korporativnih podataka, pod uslovom da su usluge licencirane za francuske kompanije.

U zajedničkom saopštenju Talesa i Gugl Kaluda je navedeno da će osnovati kompaniju sa sedištem u Francuskoj i da će „Tales“ biti većinski akcionar.

Novo preduzeće će pružati čitav niz usluga „Gugl klauda“, ali će njena mreža i serveri biti odvojeni od onih koji se koriste za obične „Guglove“ klijente.

Kompanija bi trebalo da bude osnovana u prvoj polovini 2022. godine i da počne sa radom početkom 2023. godine, dodaje se dalje.

Ona će biti konkurent firmi „Blu“ (Bleu), zajedničkom preduzeću koje treba da formiraju konsultantska firma za informacione tehnologije Kepdžemini (Capgemini) i telekomunikaciona grupa „Oranž“, a koje će koristiti „Majkrosoftovu“ klaud tehnologiju.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike