Potonula potražnja: Znatno pogoršana situacija u nemačkoj auto-industriji

04.10.2021

14:56

0

Indeks, koji izračunava ekonomski institut IFO, pao je sa avgustovskih 32 poena na samo 13,2 boda prošlog meseca

Potonula potražnja: Znatno pogoršana situacija u nemačkoj auto-industriji
Ilustracija - Copyright Profimedia

Poslovni sentiment među nemačkim proizvođačima automobila i njihovim dobavljačima značajno se "ohladio" u septembru, pri čemu je odgovarajući indeks, koji izračunava ekonomski institut IFO, pao sa avgustovskih 32 poena na samo 13,2 boda prošlog meseca.

U julu je ta cifra iznosila solidnih 52,9 poena, podseća se u saopštenju instituta iz Minhena dostavljenom Tanjugu.

- Najnoviji podaci pokazuju da je nemačka automobilska industrija najteže pogođena uskim grlima u snabdevanju poluproizvodima - kaže Oliver Falk, direktor Centra za industrijsku organizaciju i nove tehnologije u IFO-u.

Jedini pozitivan znak dolazi sa inostranih tržišta, a to su očekivanja vezana za izvoz koja su znatno poboljšana. Taj indikator porastao je sa 17 poena u avgustu na 34,5 poena u septembru. To bi moglo da ima pozitivan uticaj na očekivanja u vezi s proizvodnjom, koja su ojačala sa 35,4 boda na 37,4 poena.

- Međutim, to ne sme da potisne činjenicu da neizvesnost među mnogobrojnim kupcima u Kini, zbog krize građevinske kompanije Evergrande, opterećuje raspoloženje nemačkih proizvođača vozila koji sada u Kini proizvode više automobila nego u Nemačkoj - napominje Falk.

Situacija u Nemačkoj auto-industriji ostaje kritična, kaže on i dodaje da su narudžbine pale sa 17,1 poena u avgustu na 5,3 boda u avgustu. U julu su knjige narudžbina bile na nivou od zdravih 52,5 poena.

Potražnja za automobilima u Nemačkoj je potonula u septembru prvi put od maja 2020. godine, i to na minus 15,7 bodova u odnosu na 1,7 poena prethodnog meseca. Širom lanca dobavljača, kompanije su ocenile zalihe gotovih proizvoda kao prevelike.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike