Ministarka Matić: Aukcija za 5G mrežu do kraja 2021. godine

28.12.2020

11:37

0

Neophodno je doneti pravilnike o korišćenju spektra na određenoj frekvenciji i uredbu, objasnila je ministarka trgovine

Ministarka Matić: Aukcija za 5G mrežu do kraja 2021. godine
TANJUG/ FILIP KRAINCANIC

Srbija nije odustala od uvođenja 5G mreže, pripreme traju, ali je zbog pandemije postupak aukcije za operatore odložen, izjavila je Tanjugu ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, izrazivši očekivanje da će do kraja naredne godine biti sprovedena aukcija.

– Mi smo se pripremali za tu aukciji i pripreme su još uvek u toku, jer da bi se ona sprovela neophodno je doneti pravilnike o korišćenju spektra na određenoj frekvenciji, neophodno je doneti uredbu i mi radimo pripremu, ali je sama aukcija odložena zbog pandemije, a razlozi su pre svega ekonomske prirode – navela je ministarka.

Dodala je da ima zainteresovanih operatora, jer je postojala zainteresovanost industrije.

Takođe, kaže da je 5G mreža namenjena pre svega inudsutriji, da to nije mreža koju će u velikoj meri moći da koriste konzumetni mobilnih sadržaja, kao što je 4G mreža.

Pročitajte još

– Dakle, ona je usmerena pre svega ka industriji, najviše autoindustriji, poljoprivredi, medicini koja u svetu koristi 5G mreže. Ali, usled globalne ekonomske krize, zbog pandemije čije razmere sada ne možemo ni da pretpostavimo, industrija se povukla, zbog pravljenja procena da li je ekonomski opravdano da se u ovom trenutku ide na ulaganja koja su ogromna kada govorimo o opremi za 5G mrežu koja je neophodna operatorima ali i samoj indsutriji – objašnjava Matić.

Dodaje da je to razlog zašto je došlo do odlaganja aukcije ove godine. Izrazila je nadu da će tokom 2021. okolnosti biti drugačije, da će doći do stabilizacije tržišta u čitavom svetu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug