Epidemija otpuštanja u turističkim agencijama

25.11.2020

09:32 >> 09:39

0

Polovina radnika u posredničkim agencijama ostala bez posla zbog problema sa osiguravajućim kućama

Epidemija otpuštanja u turističkim agencijama
Copyright Pixabay/Roberto Cortes

U posredničkim agencijama u turizmu je zbog pandemije korona virusa i problema sa osiguranjima od marta do danas bez posla ostalo više od 50 odsto radnika

U narednom periodu se očekuje još otpuštanja, pokazala je anketa koju su „Subagenti Srbije“ obavili među 160 posredničkih agencija.

„Subagenti“, kao neformalna grupa malih turističkih agencija, u saopštenju navodi da je u 72,4 odsto slučajeva reč o porodičnom biznisu, što znači da su te porodice ostale bez prihoda.

U skoro tri četvrtine posredničkih agencija vlasnici su žene, pa je među onima koji su ostali bez posla i prihoda veliki broj upravo žena, kao veoma osetljive kategorije na tržištu rada, navode.

Ukazuju da će se bez državne pomoći većina posredničkih agencija ugasiti krajem godine, kada istekne uslov iz drugog kruga pomoći privredi, kada je dotiranje minimalca bilo uslovljeno ne davanjem otkaza.

Trustičke agencije traže da im se obezbede nove subvencije da bi opstali do normalizacije poslovanja, a njihovi zaposleni dobijali bar minimalne prihode.

– Kako bismo i javnosti i nadležnima ilustrovali situaciju u kojoj se nalazimo, danas ćemo na naše izloge zalepiti upozoravajuće trake koje treba da ukažu na krah jedne privredne grane – navode u saopštenju „Subagenti Srbije“.

Država “rešila problem”

Država smatra da je novim Pravilnikom od 14. novembra rešen problem sa polisama osiguranja nakon čega su registrovane 62 turističke agencije koje su dobile novu polisu.

Država je pristala da subvencioniše deo premije osiguranja, međutim, turističke agencije traže jednokratnu novčanu pomoć, kao hitno rešenje za preživljavanje do kraja godine, jer ne rade normalno već osam meseci, a da bi opstali i početkom sledeće dok se tržište koliko-toliko ne unormali zbog pandemije, država će morati da pripomogne i poreski.

– Tražili smo da se ukinu doprinosi na minimalce koje je država dala u okviru prvog i drugog paketa pomoći, kao i da ne plaćamo akontaciono porez na promet koga nema i pitanje je da li će ga biti. Bilo bi dobro da dobijemo i moratorijum na otplatu kredita, kao i da se ubrza isplata kredita preko Fonda za razvoj, gde je od 300 ili sad možda i 400 zahteva za kredite za likvidnost agencijama obrađeno četrdesetetak. I na kraju, ali ne najmanje važno, da novčanu pomoć dobiju i vodiči – rekao je za 24sedam Aleksandar Seničić, direktor YUTA.

Pročitajte još:

Rupa u budžetu: Hoće li od poreza na automobile boleti glava?

Crni petak: Ne dajte “popustu” da vas namami

Ideja Ministarstva je načelno dobra, kažu u YUTA, ali je pitanje da li se odnosi na aktuelne ponude samo tri osiguravajuće kuće ili će se tome priključiti i drugi osiguravači, koji su se iz posla povukli krajem septembra zbog povećanog rizika posla s putovanjima usled pandemije kovida-19.

Ukoliko “u igri” ostanu samo tri osiguravajuće kuće, sektor turističkih agencija će preživeti krizu, bar na neko vreme, ali će biti desetkovan.

Naime, u Srbiji je do pred krizu bilo više od 400 turističkih agencija, mahom malih, na koje se poziva ministarka Matić. Tri osiguravajuće kuće su uputile ponude za nove polise, bez kojih nema putovanja, u samo tridesetak agencija, od čega je desetak bez ikakvih dodatnih uslova, a ostali uz pozamašne garancije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike