Čadež: Poseta Angele Merkel signal za dobre investicije!

13.09.2021

13:31

0

Nemačka je naš najznačajniji parter, trgovinska razmena Srbije sa Nemačkom ove godine dostiže šest milijardi evra

Čadež: Poseta Angele Merkel signal za dobre investicije!
Copyright TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Poseta nemačke kancelarke Angele Merkel je uvek značajna, uvek je signal investitorima, kompanijama i privrednicima da je ta lokacija dobra i stabilna za njihove investicije, ocenio je danas predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Čadež je za TV Tanjug istakao da očekuje novi talas investicija u Srbiji iako se mandat Angele Merkel završava, i da su neki projekti već u pripremi i uskoro će biti objavljeni. On je naveo da su se proteklih godina kod nas dešavale dobre stvari, tako da danas u Srbiji ima oko tri milijarde evra vrednih investicija nemačkih kompanija, a oko 600 proizvodnih i izvoznih kompanija.

Pročitajte još

Čadež je rekao da ga posebno raduju mala i srednja preduzeća, bilo da su iz Austrije, Švajcarske ili Nemačke koja do sada nisu izlazila nigde, u smislu proizvodnje, a koje dolaze upravo u Srbiju.

Zaslužno dualno obrazovanje

On je takođe naveo da je Srbija dosta uradila po pitanju obrazovnog sistema i da zato dosta nemačkih kompanija dolazi ovde, jer su u drugim zemljama imale problema sa radnom snagom i bilo im je potrebno mnogo vremena da obuče radnike.

Čadež je dodao da je za to zaslužno dualno obrazovanje, koje je uvedeno u srednje škole u Srbiji.

– Radi se o visoko tehnološkim kompanijama koje traže dobre inženjere, jednu vrstu stabilnosti i kreativnosti, a to je ono što Srbija danas može mnogo više da ponudi nego druge zemlje – rekao je Čadež.

Kada je reč o kompanijama koje već posluju u Srbiji, Čadež je istakao da bi, prema anketi nemačko-srpske privredne komore, više od 90 odsto kompanija odlučilo da ponovo investira u našu zemlju.

On je rekao da će Srbija, bez obzira na ishod izbora u Nemačkoj, gledati da pregovara sa nemačkim investitorima o realizaciji novih projekata i dodao da je urađeno sve što se tiče očuvanja dobrih odnosa između Nemačke i Srbije.

U Nemačku idu elektronika, mašine, aparati…

Kako je istakao Čadež, saradnja nemačke Privredne komore i Privredne komore Srbije je intenzivna, te da su nemačka privredna komora, kao i austrijska naši strateški partneri od kad smo ušli u reformu komorskog sistema.

Pročitajte još

Što se tiče trgovinske razmene Srbije sa Nemačkom, prošle godine je to ukupno bilo 5,3 milijardi, a Čadež je uveren da ćemo ovu godinu završiti sa šest milijardi evra ukupne razmene.

Ono što se izvozi u Nemačku je elektronika, mašine, aparati koji su izuzetno visokog i tehničkog nivoa kvaliteta, naveo je Čadež.

– Ono što se vidi danas po brojkama, mi smo 2020. godine, koja bi trebala da bude lošija od 2019. godine zbog korone, nama je neznatno opao izvoz u Nemačku, za 0,7 odsto, što je praktično ništa – ocenio je Čadež.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike