Kreće gradnja auto-puta Niš - Merdare: Poznat izvođač radova za prvu deonicu

18.09.2021

11:42 >> 12:06

0

Radi se o gradnji deonice od Merošine do Beloljina, dužine 5,5 kilometara

Kreće gradnja auto-puta Niš - Merdare: Poznat izvođač radova za prvu deonicu
Copyright Pixabay

Posao izgradnje prve deonice autoputa Niš-Merdare dodeljen je kompaniji Strabag, odnosno grupi ponuđača koju čine Strabag AG Austrija i Strabag doo Beograd. Radi se o gradnji deonice od Merošine do Beloljina (Niš-Pločnik) u dužini od 5,5 kilometara.

Radovi koje će izvoditi Strabag obuhvatiće izgradnju drugog kolovoza i rekonstrukciju postojećeg približne dužine 5,1 kilometar između petlje Merošina i petlje Merošina 1, uključujući i izgradnju mostova, petlje Merošina 1, nadputnjaka, propusta, lokalnih puteva i druge pripadajuće radove.

Pročitajte još

Kako je navedeno u obaveštenju za dobrovoljnu prethodnu transparentnost koje su objavili Koridori Srbije kao naručilac posla, ukupna vrednost nabavke (bez PDV-a) iznosi oko 22,5 miliona evra (oko 2,66 milijardi dinara).

To je za oko dva miliona evra više od početne procenjene vrednosti radova koja je iznosila 20,6 miliona evra.

Izuzetak od primene zakona

U obaveštenju stoji da je kriterijum za dodelu ugovora bila cena, a kako su za eKapiju rekli u Koridorima, na tender raspisan u martu javilo se osam ponuđača.

Međutim, u obaveštenju Koridora navodi se da je ugovor dodeljen bez objavljivanja javnog poziva, na osnovu izuzetaka od primene Zakona o javnim nabavkama, zbog toga što je, kako je objašnjeno, reč o nabavci radova koja se sprovodi u skladu sa Vodičem za nabavke za projekte koje finansira Evropska investiciona banka (EIB).

Kako je objasnila Bojana Stojadinović koja je u Koridorima Srbije zadužena za javne nabavke, razlog je što tender nije bio objavljen na Portalu javnih nabavki, već isključivo na sajtu Koridora kao naručioca posla i na sajtu Službenog glasnika EU.

– Ovde je reč o izuzetku od primene Zakona o javnim nabavkama zato što se radovi finansiraju od strane međunarodnih organizacija koje imaju svoje procedure i pravila sa kojima mora biti usklađena konkursna dokumentacija. Portal javnih nabavki nije odobren od EIB-a kao glavnog finansijera projekta i banka u njega nema uvid, te stoga tender nije mogao da bude objavljen tamo i zato u obaveštenju o dobrovoljnoj transparentnosti stoji da nije bilo objave javnog poziva – ističe ona.

EBRD i EIB finansiraju

Prva faza auto-puta, od Niša do Beloljina, u ukupnoj dužini od 37,4 kilometara biće finansirana iz sredstava zajma i investicionog granta koji su Srbiji stavili na raspolaganje EBRD i EIB.

Pročitajte još

Zajam EBRD-a iznosi 85 miliona evra, zajam EIB-a je 100 miliona evra, a grant (bespovratna sredstva) EIB-a (WBIF) 40,6 mililona.

Kako je ranije najavljeno iz Koridora Srbije, za preostale tri deonice autoputa od Niša do Beloljina intenzivirane su aktivnosti na pripremi projektno – tehičke i tenderske dokumentacije, i očekuje se ubrzano objavljivanje javnih poziva.

Prema najavama predsednika Srbije Aleksandra Vučića, otvaranje radova na prvoj deonici puta Niš–Pločnik zakazano je za kraj septembra kada u Srbiju dolazi predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: eKapija

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike