Kupci, obratite pažnju! Objavljena crna lista trgovaca na internetu

28.12.2020

14:40 >> 18:47

0

Autor: I.K.

Rast broja trgovaca koji posluju na crno posebno je primećen na društvenim mrežama, napominju u Udruženju potrošača

Kupci, obratite pažnju! Objavljena crna lista trgovaca na internetu
Profimedia

Udruženje potrošača objavilo je crnu listu trgovaca na internetu koji prodaju ne obavljaju u skladu sa zakonima.

Naime, kako je poslednjih nekoliko godina, a posebno 2020, došlo do značajnog porasta prometa u elektronskoj trgovini, porastao je i broj trgovaca koji se bave internet trgovinom.

Paralelno sa tim je porastao i broj onih koji trgovinu ne obavljaju u skladu sa zakonima, dobrom trgovinskom praksom, pa čak ni etičkim normama. Rast broja trgovaca koji posluju na crno posebno je primećen na društvenim mrežama, napominju u Udruženju potrošača.

Zakon o elektronskoj trgovini u članu 6. jasno navodi da je trgovac koji prodaju obavlja putem interneta u obavezi da na vidnom i dostupnom mestu naznači: poslovno ime, adresu sedišta, kontakt podatke, matični broj (MB), poreski identifikacioni broj (PIB), detaljne podatke o ceni proizvoda, koji uključuju i troškove dostave i ostale manipulativne troškove. Ukoliko trgovac poseduje sve navedene podatke i ukoliko su oni tačno navedeni, a provera se može obaviti na internet stranici Agencije za privredne registre, smatra se da posluje u skladu sa zakonom i da je kupovina kod takvog trgovca bezbedna, u smislu da se u toj situaciji primenjuju i odredbe Zakona o zaštiti potrošača i dr. zakona kojima se reguliše poslovanje van poslovnih prostorija trgovca.

Kako navode u Udruženju potrošača, broj onih koji se javljaju potrošačkim organizacijama (UZPV i NOPS), a u vezi sa kupovinom putem društvenih mreža od neregistrovanih prodavaca, svakodnevno raste.

– Nažalost, u ovakvoj situaciji odredbe Zakona o zaštiti potrošača nisu primenjive (ne važe) i potrošačke organizacije nisu u mogućnosti da postupaju niti da pruže adekvatne pravne savete, izuzev da potrošače upute na samostalni sudski postupak – navodi Udruženje za zaštitu potrošača Vojvodine.

U saradnji sa potrošačkim organizacijama članicama Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS), izvršena je provera određenog broja trgovaca na društvenoj mreži Fejsbuk i utvrđen je spisak onih za koje se sumnja da ne posluju u skladu sa propisima.

Udruženje je listu, za koju napominju da nije konačna, objavilo na sajtu, dodajući da ne predstavlja reprezentativni uzorak po pitanju broja trgovaca na crno, niti predstavlja listu trgovaca na koje potrošači najčešće izjavljuju prigovore.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi