Otpušteno osam odsto zaposlenih zbog krize, najugroženiji Romi i druge marginalizovane grupe

26.11.2020

14:30

0

Podrška za oko 300 Roma i drugih osoba iz marginalizovanih grupa u Srbiji u pohađanju obuke za aktivno traženje posla

Otpušteno osam odsto zaposlenih zbog krize, najugroženiji Romi i druge marginalizovane grupe
Copyright Pixabay/Michal Jarmoluk

Prvi talas pandemije kovid-19 doveo je do otpuštanja oko 200.000 ljudi ili osam odsto zaposlenih u Srbiji , a neizvesnost na tržištu rada posebno se negativno odražava na Rome, Romkinje i druge marginalizovane grupe. Kako bi bili ekonomski osnaženi, 210 teže zapošljivih osoba dobiće priliku za dodatni angažman kroz “Cash for work“ poslove, nalik javnim radovima, najavljeno je danas na konferenciji “Inkluzija – solidarnost i potencijal za razvoj“, koju su organizovali Nemačka razvojna saradnja i NALED zajedno sa Asocijacijom koordinatora za romska pitanja.

Podrška radnom angažovanju predviđena je u Vranju, Pirotu, Aleksincu, Kruševcu, Kragujevcu i Subotici gde će i oko 300 Roma i drugih osoba iz marginalizovanih grupa pohađati obuke za aktivno traženje posla kako bi obezbedili svoju dugoročnu zapošljivost.

Prema rečima Darije Kisić Tepavčević, ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, već nekoliko godina na evidenciji Nacionalne službe za zapošlјavanje nalazi se oko 25.000 Roma.

Velika neizvesnost

– Mere socijalne pomoći tiču se najsiromašnijih delova stanovništva i romske porodice su najbrojniji korisnici ovog vida podrške. Izdvojila bih uvećanje roditelјskog dodatka za rođenje prvog i svakog narednog deteta, uvećan pristup dečijem dodatku, uslugu porodičnog savetnika, formiranje timova za podršku deci u uličnoj situaciji, kojima se bavilo Ministarstvo – rekla je ona.

Ambasador Nemačke Tomas Šib istakao je da je pandemija unela veliku neizvesnost u svakodnevni život lokalnih zajednica.

Učesnici konferencije Inkluzija potencijal za razvoj; Foto: Promo/NALED

– Marginalizovane grupe poput zajednice Roma, žena i devojčica, starijih osoba i osoba za invaliditetom posebno su osetljive i trpe značajne posledice ove situacije. Imajući u vidu krizu sa pandemijom, postoji očigledna potreba za bolje koordinisanim odgovorom lokalnih samouprava kako bi se pomoglo njihovim lokalnim zajednicama, a posebno onima koji su najviše pogođeni trenutnom situacijom – izjavio je Šib.

Kako je dodao, pandemija kovid-19 je izuzetno snažno pogodila zajednice Roma u Srbiji, pre svega zbog mogućnosti koje imaju za obavljanje lične higijene, higijene prostora, zbog sanitarnih uslova i generalno zbog uslova u kojima žive u romskim naseljima.

Pomoć i za čitave porodice

Drugi deo projekta, kako su naveli organizatori, “Poboljšanje uslova života Roma i Romkinja i drugih marginalizovanih grupa u 18 jedinica lokalne samouprave u vreme pandemije kovid 19“, obuhvatiće i 3.500 romskih porodica u 18 gradova i opština, koji će biti informisani o merama prevencije i oporavka od korona virusa.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović smatra da ćemo i zdravstvene i ekonomske posledice krize najbrže prebroditi kroz solidarnost, pri čemu nijedna grupa građana i radnika ne smeju da budu zanemarene. Zbog toga je cilj i da se podrže lokalne samouprave kroz podršku lokalnim kriznim štabovima za vanredne situacije.

Pročitajte još: Istražujemo: Da li nas u Srbiji čeka drastičan skok cena kada prođe korona?

Pročitajte još: Kina i SAD “ratuju”, a ceh može da plati i Srbija

– Prema zvaničnim podacima, Roma u Srbiji ima približno 150.000, a nezvanično i do četiri puta više. Kako bi se ostvarila bolja komunikacija sa romskom populacijom i brže reagovalo na njihove potrebe, plan projekta je da u svakoj od 18 lokalnih samouprava, u saradnji sa Asocijacijom koordinatora za romska pitanja, bude angažovani i obučeni lokalni medijatori koji će u kontinuiranom radu sa osetljivim grupama raditi na njihovom informisanju i osnaživanju. Takođe, cilj nam je i izrada preporuka za unapređenje aktivnih mera zapošljavanja i javnih radova na nacionalnom i lokalnom nivou – istakla je Jovanović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike