Čadež: Moramo da menjamo terapiju da bismo očuvali privredu

04.01.2021

11:59

0

I države i privrede svuda u svetu moraće da preispitaju i prilagode pravila poslovanja i terapiju, poručuje prvi čovek PKS

Čadež: Moramo da menjamo terapiju da bismo očuvali privredu
Copyright Predsednik PKS Marko Čadež; Tanjug/Rade Prelić

Što kriza duže traje, i države i privrede svuda u svetu, moraće da preispitaju i prilagode i pravila poslovanja i terapiju, odnosno mere podrške korporativnom sektoru da bi se očuvali oni biznisi koji mogu da prežive i održivo posluju, istakao je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

– Očekivali smo da će kriza brzo proći i bilo je važno da očuvamo likvidnost privrede. Sada je važno da ne uđemo u krizu solventnosti, da razmišljamo kakvi su nam zakoni o stečaju, da nam se ne dogode masovni stečajevi samo zato što imamo pravila koja su važila u potpuno drugom svetu, da vidimo kakve su nam garantne šeme potrebne kako bismo sada jeftini novac plasirali tamo gde treba, u sektore koji zaista imaju budućnost – naglasio je Čadež.

On je ocenio da će se i Srbija sigurno naći pred velikim strukturnim problemom, kada je reč o tržištu rada i zapošljavanju, jer neki sektori neće moći da se oporave od udara korone.

Ugostiteljski sektor pretrpeo najveće gubitke; Tanjug/Dimitrije Nikolić

– Moraćemo da reformišemo službe poput Nacionalne službe za zapošljavanje, da na vreme reaguju kako bismo ljude koji dolaze iz ugroženih sektora osposobili za nove poslove – rekao je Čadež.

Dok će, kaže, sektori, poput ugostiteljstva i putničkog saobraćaja, morati da pretrpe strukturne promene, logistiku očekuje nagla ekspanzija.

Pročitajte još

– Možda će biti manje putnika, ali će biti više robe koja cirkuliše i koju smo već navikli da kupujemo onlajn. Taj trend se ne može zaustaviti i moramo ga podržati odgovarajućom infrastrukturom – naveo je Čadež.

Kada je reč o konkretnim merama podrške privredi, predsednik PKS ukazuje da je važno da se u 2021. sa horizontalnih mera namenjenih svima pređe na sektorske usmerene ka najugroženijim delatnostima i malim biznisima, kao i da se nastavi sa jakim garantnim šemama da bi se umanjio rizik investiranja u mala i srednja preduzeća.

– To je ono što Vlada Srbije trenutno radi. Priprema se i veliki program američke razvojne banke DFC, a te mere prepoznale su i podržaće Evropska banka za obnovu i razvoj i Evropska investiciona banka – rekao je Čadež.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike