Premijerka na trasi Beograd - Sarajevo: Novi autoputevi, jača Srbija

29.11.2020

11:36 >> 10:12

0

Ana Brnabić obišla radove na deonici Kuzmin - Sremska Rača, u okviru izgradnje autoputa Beograd - Sarajevo

Premijerka na trasi Beograd - Sarajevo: Novi autoputevi, jača Srbija
Copyright Tanjug/Vlada SRbije/Slobodan Miljević

Premijerka je danas obišla, s ministrom građevinarstva Tomislavom Momirovićem, radove na deonici Kuzmin – Sremska Rača, u okviru izgradnje autoputa Beograd – Sarajevo.

Ona je kazala da je izvođač, turska firma Tašjapi, obećala da će radovi na ovom delu autoputa biti završeni do kraja 2022. godine a novi most na Savi u okviru tog autoputa do oktobra 2022.

Šta se sve gradi

Prema postojećom planovima u 2021. godini gradiće se “Fruškogorski koridor“ (126 miliona evra ) i obilaznica oko Beograda, od Ostružnice do Bubanj Potoka (58 miliona evra),

nastaviće se gradnja autoputa Čačak – Požega (115 miliona evra). Izgradnja autoputa “Miloš Veliki” od Preljine do Požege trebalo bi da bude završena do kraja sledeće godine, a radiće se i Moravski koridor (306 miliona evra) i brza saobraćajnica Ruma – Šabac – Loznica (60 miliona evra). Radovi na autoputu “Vožd Karađorđe”, koji će povezati autoput “Miloš Veliki” od Lajkovca a ići će preko Aranđelovca, Topole, Rače, Svilajnca i Despotovca sve do Bora, trebalo bi da počnu najkasnije u proleće 2021. godine.

– Došla sam da vidim kako napreduju radovi. Izuzetno je važno da u ovako teškim okolnostima u kojima živimo da nastavimo da gradimo i realizujemo ovakve projekte, kao i da nastavimo kao vlada da imamo što efikasniju implementaciju programa Srbija 2025 – naglasila je Brnabićeva.

Ističe da je obećala građanima da će 2025. godine prosečna plata biti 900 evra, a penzija između 430 i 450 evra.

Gradnja autoputa Kuzmin – Sremska Rača je jedan od važnijih projekata u okviru programa Srbija 2025, navela je premijerka i dodala da je taj projekat vredan ukupno 250 miliona evra, zajedno s projektovanjem, dok je samo izvođenje radova 220 miliona evra.

Kaže da će se paralelno projektovati druga deonica ka Sarajevu od Požege do Kotromana, koja bi trebalo da bude gotova do kraja 2021. godine, kako bi početkom 2023. mogla da krene izgradnja.

Brnabić: Imamo ambiciozne planove

– Imamo ambiciozne planove i ciljeve, želimo da gradimo Srbiju koja je mnogo ekonomski jača i snažnija i da građani mogu da ostanu da žive u Srbiji. Gradimo jaču Srbiju, a ovo je jedna od kockica u tom mozaiku koji se zove jača Srbija – naglasila je Brnabićeva.

Rekla je da živimo u teškom vremenu zbog kovida 19, ali da je uverena da ćemo izaći još jači iz 2020. i da ćemo ići napred  u narednim godinama.

Foto: Milos Tesic/ATAImages

Brnabićeva i Momirović su prvo posetili kamp gradilišta Tašjapija kod Kuzmina, a potom su obišli radove na izgradnji novog mosta na Savi u Sremskoj Rači.

Ukupna dužina mosta je 1.310 metar a sastoji od prilaznih betonskih konstrukcija na levoj i desnoj obali Save, dužine 530 metara i 450 metara i čelične konstrukcije nad rekom dužine 330 metara.

Izgradnja autoputa Beograd-Sarajevo je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u celom regionu, a ukupna procenjena vrednost te investicije je oko dve milijarde evra.

Pročitajte još:

Kakve su šanse da u Srbiji zažive „Zelene javne nabavke”?

Koliko zarađuju srpski softveraši?

Srbija je prošle godine krenula u izgradnju prve deonice, od Sremske Race do Kuzmina, u dužini od 18 kilometara, a vrednost investicije je 220 miliona evra.

Radi se projektna dokumentacija za drugu deonicu, Požega-Kotroman, u dužini od oko 60 kilometara, a vrednost tog dela autoputa je oko 830 miliona evra.

Takođe, Srbija će učestvovati i u izgradnji deonice Rača – Bijeljina na teritoriji Republike Srpske, u dužini od 17 kilometara, a procenjena vrednost radova je oko 136 miliona evra, ne računajući eksproprijaciju i druge troškove.

Autoput Beograd – Sarajevo će biti prvi autoput između Srbije i neke od zemalja u regionu gde ćemo imati zajedničke granične prelaze: u Sremskoj Rači na teritoriji Srbije, a u Kotromanu na teritoriji BiH.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike