U toku tri poziva za privatizaciju, Ministarstvo privrede sprema strateški akt

14.01.2021

12:29 >> 12:36

0

Na redu privatizacija preduzeća Krušik - plastika, VPD Smederevo i Ribarskog gazdinstva AD Beograd

U toku tri poziva za privatizaciju, Ministarstvo privrede sprema strateški akt
Copyright Zgrada Ministarstva privrede i Ministarstva finansija; Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Trenutno su u toku tri javna poziva za prodaju kapitala preduzeća u privatizaciji i to za Krušik – plastika AD Osečina, VPD Smederevo DOO i Ribarsko gazdinstvo AD Beograd, a u međuvremenu nadležni intezivno rade na strateškom aktu kojim će se regulisati politika državnog vlasništva.

U Ministarstvu privrede za Tanjug objašnjavaju da je glavni cilj tog strateškog dokumenta ekonomično i optimalno upravljanje privrednim društvima čiji je vlasnik Republika Srbija.

– To će se realizovati kroz centralizovanje vlasničkih odgovornosti i nadležnosti, zatim razvoj doslednog okvira za vlasništvo i upravljanje primenjivog na sva državna preduzeća, kao i korporativizaciju javnih preduzeća – preciziraju u Ministarstvu privrede.

Poručuju da će Ministarstvo raditi na prevazilaženju problema koji su se pojavljivali u dosadašnjoj praksi, i to pre svega kroz izradu analize stanja, identifikovanje problema i uspostavljanje jedinstvenog sistema za upravljanje u državnim preduzećima.

Pročitajte još

Napominju da državna preduzeća podrazumevaju sva privredna društva u kojima je Republika Srbija vlasnik, uključujući i javna preduzeća.

Kada je rec o privatizaciji, nakon privremenog usporavanja privatizacionih aktivnosti u 2020. godini usled pandemije korona virusa, Ministarstvo privrede očekuje da će se u ovoj godini popraviti tržišni uslovi i da će se ubrzati postupak privatizacije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike