PKS osniva Sekciju za pomoć mladim preduzetnicima, fokus na procesima digitalizacije

18.01.2021

15:12

0

Cilj je da se unapredi svest o značaju razvoja omladinskog preduzetništva u Srbiji

PKS osniva Sekciju za pomoć mladim preduzetnicima, fokus na procesima digitalizacije
Copyright Pixabay/Free-Photos

Privredna komora Srbije će u prvoj polovini ove godine osnovati Sekciju za mlade preduzetnike radi podrške razvoju omladinskog preduzetništva.

Sekcija će davati pomoć početnicima u biznisu i startapovima da prevaziđu izazove u poslovanju, kao i da bolje razumeju položaj mladih i stvaranje kvalitetnih uslova za njihovo zapošljavanje, saopštila je PKS.

– Cilj nam je da unapredimo svest o značaju razvoja omladinskog preduzetništva u Srbiji, da mlade što više podstaknemo da, nakon završetka formalnog obrazovanja uđu u preduzetničke vode i započnu sopstveni posao – istakla je direktorka Sektora preduzetništva PKS Branislava Simanić.

Preciziraju da će sekcija okupiti mlade ljude do 35 godina starosti, kao i startapove, a aktivnosti će biti usmerene na promociju preduzetništva i preduzetničkog duha, edukaciju, unapređenje znanja i veština.

Aktivnosti će biti usmerene na promociju preduzetništva i preduzetničkog duha, edukaciju, unapređenje znanja i veština; Pixabay/StartupStockPhotos

– Poseban fokus biće na procesima digitalizacije bez kojih je nezamislivo moderno poslovanje, a rad sekcije biće usmeren i na podršku mladima da digitalizuju poslovne procese kako bi njihovi biznisi bili konkurentni i održivi – kazala je Simanić.

Ističe da je to način da doprinesu povećanju zaposlenosti i ekonomski osnažimo mlade ljude kako bi bili motivisani da ostanu u Srbiji.

PKS će uskoro potpisati memorandume o saradnji sa fondacijom “Mozaik” i jednom od najvećih regionalnih organizacija mladih preduzetnika “Lonac”, koji imaju više od 40.000 članova.

Pročitajte još

– Naš cilj je da mladi ostanu u svojoj zemlji i svi zajedno treba da se potrudimo da stvorimo ekonomsko snažniji region Zapadnog Balkana i što bolje uslove za poslovanje – poručila je Simanić.

U Srbiji ima oko 20 odsto mladih koji su nezaposleni od ukupnog broja stanovništva, podaci su istraživanja Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS) “Mladi i preduzetništvo”. Kao jedan od osnovnih razloga za pokretanje biznisa navode da nisu mogli da pronađu adekvatno plaćen posao, dok su novac za počinjanje sopstvenog posla dobili od porodice ili prijatelja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike