Direktor Unije poslodavaca o paketu pomoći u 2021: Ako stane privreda, onda nema ni budžeta države

24.01.2021

06:56 >> 10:55

0

Kriza je najviše pogodila mikro, mala i srednja preduzeća, dok su velike kompanije fleksibilnije reagovale, navode u Uniji

Direktor Unije poslodavaca o paketu pomoći u 2021: Ako stane privreda, onda nema ni budžeta države
Copyright 24sedam/Pixabay

Od izbijanja krize zbog pandemije koronavirusa država Srbija je pomogla privredu sa više od 10 odsto bruto domaćeg proizvoda, ali ipak je pred nama još jedna teška godina u kojoj će ozbiljno biti ugrožena likvidnost preduzeća, rekao je, za 24sedam, direktor Unije poslodavaca Srbije Srđan Drobnjaković, a povodom najave novog paketa pomoći u 2021. godini.

Preopterećena privreda

Prema rečima direktora Unije poslodavaca, država je pomogla privredu kroz različite forme moratorijuma, povoljnog kreditiranja, a zatim i kroz poreska odlaganja i direktna davanja.

Srđan Drobnjaković; Printscreen/YouTube

– Kolika god da je, svaka pomoć je dobrodošla, i pošteno je da to priznamo. S druge strane, mi iz Unije, koji govorimo u ime privrede, moramo stalno da podsećamo da je pred nama jedna teška godina u kojoj će ozbiljno biti ugrožena likvidnost preduzeća. Zato neprekidno ukazujemo na potrebu da se smanji opterećenje firmi i da se poboljša ambijent za poslovanje – ističe Drobnjaković.

Kako dodaje, o tome bi poslodavci morali da govore, čak i da nije bilo pandemije, jer je privreda preopterećena.

– Imamo jako nepovoljan odnos broja zaposlenih i broja penzionera koje ti zaposleni finansiraju. Sa izbijanjem kriza potreba da o tome govorimo samo je povećana – tvrdi on.

Nisu sva preduzeća podjednako pogođena

Istraživanje koje je sprovela Unija poslodavaca pokazalo je da je udar krize zbog pandemije dosta jači kod mikro, malih i srednjih preduzeća, dok su velike kompanije fleksibilnije reagovale na krizu.

Ugostitelji najviše pogođeni krizom; Profimedia

– Nisu sva preduzeća u Srbiji podjednako pogođena krizom. Zbog toga je naš fokus na sektor MSP, i mi smo predlagali pomoć od tri minimalne zarade za zaposlene i novo odlaganje poreza i doprinosa za šest meseci. Takođe smo zatražili i da se smanji zakup za poslovne objekte koji su u državnom vlasništvu a zakupljuju ih ugostitelji – navodi Drobnjaković.

On smatra i da ima prostora da se ubrza i učini efikasnijim rad Fonda za razvoj, jer kako kaže, krediti se ili odobravaju sporo ili su za jedan broj ugostiteljskih preduzeća odbijeni bez nekog konkretnog objašnjenja.

Preduzetnici nisu nerealni

Direktor Unije poslodavaca podvlači da nisu svi preduzetnici Srbije nerealni i da ne bi tražili nešto što ugrožava elementarno održanje državnog budžeta, a samim tim i finansiranje javnih institucija i zaposlenih u njima.

Pročitajte još

– S druge strane, moramo svi da razumemo da ako stane privreda, onda nema ni održivog budžeta, jer se on puni uplatama srpskih preduzeća. Ako bude većeg talasa otpuštanja, to je ne samo socijalni problem, već i fiskalni problem. Tada će se smanjiti i uplate u budžet. Odlaganjem obaveza država pomaže preduzećima da opstanu, i iako se kratkoročno odriče nekih prihoda, ona ih zapravo na duži rok čuva – napominje Drobnjaković.

Sem toga, naš sagovornik ističe da su zaposleni u Uniji pokrenuli inicijativu da se preispitaju brojni parafiskalni nameti koji guše privredu.

– U Srbiji ima čak 500 ovakvih nameta. A za neke od obaveza prema državi koje preduzeća moraju da izmire, uopšte ne znamo koja im je svrha i na koji način se taj novac troši – zaključuje direktor Unije poslodavaca.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike