Procene MMF: Najveći rast imaće Kina, Amerika nije loša, a gde je tu EU?

26.01.2021

16:49 >> 16:09

0

Razvijene ekonomije će ove godine porasti za 4,3 odsto, a tržišta u usponu 6,3 odsto

Procene MMF: Najveći rast imaće Kina, Amerika nije loša, a gde je tu EU?
Copyright Foto: Profimedia

Prema projekcijama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), razvijene ekonomije će ove godine porasti za 4,3 odsto, a naredne za 3,1 procenat, dok tržišta u usponu očekuje rast od 6,3 odsto u 2021. i od pet procenata iduće godine.

Univerzalna distribucija

MMF ističe da je potrebna snažna multilateralna saradnja da bi se pandemija svuda stavila pod kontrolu. A ti napori, kako dodaju, uključuju jačanje finansiranja Kovaks mehanizma radi ubrzanja dostupnosti vakcina svim zemljama, kroz obezbeđenje univerzalne distribucije vakcina po pristupačnim cenama za sve.

Kako je istaknuto na predstavljanju najnovijeg, januarskog izdanja izveštaja “Svetski ekonomski izgledi 2021”, za evrozonu se prognozira rast od 4,2 odsto u tekućoj i od 3,6 odsto u sledećoj godini. Tako će Nemačka, najveća evropska ekonomija, kako se navodi, zabeležiti privrednu ekspanziju u 2021. i 2022. godini od 3,5 i 3,1 odsto, respektivno.

Francusku, prema procenama MMF-a, očekuje rast od 5,5 procenata ove godine i od 4,1 odsto sledeće godine.

Ubedljivo najveći skok BDP-a u ovoj godini imaće Kina – 8,1 odsto, dok će dogodine usporiti na 5,6 procenata. Pri tome, Fond procenjuje da je prošle godine druga najveća svetska ekonomija jedina zabeležila rast BDP-a od 2,3 odsto.

Pročitajte još

Ekonomija Sjedinjenih Država će, smatra MMF, imati rast od 5,1 odsto u 2021. i od 2,5 procenata naredne godine, dok se Velikoj Britaniji predviđa povećanje BDP-a za 4,5 odsto ove i za pet odsto 2022. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike