Francuzi oprezni: "Severni tok 2 je nemačka stvar"

03.02.2021

09:46 >> 10:16

0

Francuska neće vršiti pritisak na Nemačku povodom otvaranja novog gasovoda za ruski energent, kaže zvanični Pariz

Francuzi oprezni: "Severni tok 2 je nemačka stvar"
Copyright Profmedia

Francuska neće vršiti pritisak povodom nemačkih planova o većem pumpanju ruskog gasa u Evropu kroz gasovod Severni tok 2, izjavio je danas francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijen, prenosi Rojters .

Jedan zvaničnik nižeg ranga u francuskoj vladi izjavio je ranije ove nedelje da bi Evropa trebalo da razmotri zaustavljanje projekta Severni tok 2 zbog ruskih postupaka prema kritičaru Kremlja Alekseju Navaljnom i hapšenja njegovih pristalica.

Moskva je u utorak, nakon ove izjave, odredila zatvor za Navaljnog.

Kancelarka Angela Merkel i drugi nemački političari i dalje podržavaju projekat ovog gasovoda, a Le Drijen je ocenio da nije na Parizu da se meša u izbore Berlina.

– Ne bi trebalo da se mešamo u tu stvar. Razgovaramo sa Nemcima o Severnom toku, ali uglavnom o evropskom energetskom suverenitetu. Neću se petljati u nemačke energetske izbore. To (izbor) je na Nemcima – rekao je Le Drijen za radio Evropa 1 na pitanje da li Severni tok 2 treba ukinuti, kao što to zahtevaju SAD.

Pročitajte još:

Komentarišući zatvaranje Navaljnog, ocenio je da se Rusija kreće diktatorskim putem i dodao da će Evropska unija razmotriti kako da reaguje nakon što se njen šef doplomatije Josep Borel vrati iz posete Moskvi kasnije ove nedelje.

Bajden: Loš posao za Evropu

I novi američki predsednik Džo Bajden rekao je da smatra da je gasovod Severni tok 2 ”loš posao za Evropu” i najavio je krajem prošlog meseca da će njegova administracija razmotriti restrikcije za taj projekat koje su uključene u zakon usvojen za vreme mandata Donalda Trampa, saopšteno je iz Bele kuće

. Trampova administracija, kao i Baraka Obame pre nje, protivila se izgradnji ovog gasovoda s obrazloženjem da će on pojačati ekonomski i politički uticaj ruskog predsednika Vladimira Putina na Evropu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike