Mali broj kompanija u Srbiji upotrebljava klaud tehnologiju

03.02.2021

13:50

0

Polovina ispitanika iz Srbije tvrdi da još koristi isključivo tradicionalne data centre za čuvanje podataka i softvera

Mali broj kompanija u Srbiji upotrebljava klaud tehnologiju
Copyright Pixabay

Primena hibridne klaud tehnologije u kompanijama u Srbiji je na vrlo niskom nivou u odnosu na ostatak sveta, uprkos postojanju svesti o prednostima koje ona pruža, zaključuje se u analizi kompanije Nutaniks.

Polovina ispitanika iz Srbije tvrdi da još koristi isključivo tradicionalne data centre za čuvanje podataka i softvera, dok na globalnom tržištu svega 18 procenat korisnika informacionih tehnologija ne upotrebljava naprednu klaud tehnologiju, piše u ovom istraživanju.

Dodaje se da svega 10 odsto ispitanika iz Srbije koristi privatni klaud, dok se manje od pet procenata njih oslanja na javne klaud usluge ili hibridni klaud.

U analizi se primećujhe da su ti podaci u velikoj nesrazmeri sa brojem onih koji u našoj zemlji smatraju da hibridni klaud predstavlja idealan IT model poslovanja za njihove organizacije, a takvih ispitanika je 84 procenta.

Pročitajte još

Prema istraživanju, aktuelna kovid kriza koju u svetu prati uvećanje ulaganja u klaud tehnologiju nije uticala na promenu negativnog trenda u Srbiji, jer iako je rad od kuće povećan za 36 odsto, čak 54 procenta naših kompanija još uvek nema programe za rad od kuće.

Stvari stoje još gore kada je reč o podršci kompanija zaposlenima koji rade od kuće, jer ni jedan ispitanik iz Srbije nije naveo da pruža podršku radnicima koji svoj posao obavljaju na daljinu, zaključuje se u analizi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike