Peking okupio svet: I Vučić na video-samitu Kine i 17 zemalja CIEZ

09.02.2021

09:53 >> 11:35

0

Na novom samitu Kine i zemalja centralne i istočne Evrope okupljeno 18 zemalja, među kojima je i Srbija

Peking okupio svet: I Vučić na video-samitu Kine i 17 zemalja CIEZ
Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na poziv kineskog predsednika Si Ðinpinga, učestvuje danas na susretu lidera koji je 2012. godine inicirala Kina, kako bi se unapredili poslovni i investicioni odnosa Pekinga sa ovim delom Evrope, u okviru inicijative “Pojas i put”.

Video-samit počeo je u devet sati, a pored predsednika Vučića video-konferenciji prisustvuje i ministar finansija Siniša Mali.

Predsednik Vučić je istakao da je ekonomska saradnja sa Kinom u velikom uzletu, da je Srbija povećala izvoz u tu zemlju pedeset puta izvoz za poslednjih deset godina a da se nastavlja sa zajendičkim projektima u zemlji.

Predsednik Si dolazi u Srbiju

– Predsednik Si najavio je dolazak u Srbiju. Zahvalio je na pozivu i potvrdio dolazak” rekao je Vučić nakon video samita Kine i 17 zemalja centralne i istočne Evrope (CIEZ).

Dodao je da je ta poseta velika čast za Srbiju, koja sa Kinom ima izvanrednu saradnju, i kojoj mnogo znači inicijativa “Pojas i put” koju je Kina pokrenula.

Kao primere važne saradnje sa Kinom naveo je dolazak njihovih kompanija u smederevsku „Železaru“, na koju, kaže, sada ne gubimo 10 ili 12 miliona evra mesečno, ili u rudnik u Boru, koji postaje jedan od dva najveća izvoznika.

Predsednik je istakao i da je u poslednjih 10 godina izvoz iz Srbije u Kinu povećan 50 puta – sa sedam miliona na 377 miliona dolara.

“To govori koliko je Srbija napredovala za 10 godina”, konstatovao je Vučić.

On je podsetio da je pre nekoliko dana sa kineskim CRBC potpisan ugovor od 3,2 milijarde evra za izgradnju kanalizacione mreže i postrojenja za odlaganje otpada, i preradu otpadnih voda u 65 opština, što je, kaže, veoma važan dokument.

Prošle godine je samit otkazan zbog pandemije virusa korona, a domaćin Samit za 2015. godine bio je Beograd.

Kad Kinezi kupuju pred Novu godinu

Proizvode iz zemalja Centralne i Istočne Evrope (CIE), u vrednosti od 5,7 miliona dolara za tri sata kupovine, uoči najsvečanijeg praznika u Kini – Kineske nove godine kupilo je 20 miliona Kineza, objavila je danas Kineska medijska grupa (CMG).

Roba iz Poljske, Grčke, Bugarske, Madjarske, Litvanije i drugih zemalja Centralne i Istočne Evrope sinoć je kupovana preko interneta, a dogadjaj je imao humanitarni karakter i organizovan je povodom aktuelnog samita lidera Kine i CIE-a.

Nedavno su Kina i EU završile pregovore o sporazumu o medjusobnom ulaganju, a početkom ove godine na snagu je stupio porazum Kine i EU o geografskim oznakama.

Pročitajte još:

Tokom prodaje preko interneta, uoči Festivala proleća, najpoznatija kineska influenserka Vei Ja, voditelji iz CMG Čen Veihung i Li Sisjuansu, nudili su publici robu iz zemalja CIE-a i pričali o istoriji i kulturi tih zemljama, objavila je CMG navodeći da su kineski potrošači radoznali i puni očekivanja u vezi sa evropskim proizvodima.

Toner od bugarske ruže, Kores kozmetika iz Grčke, vino „tokajac“ iz Mađarske, ulje divlje ruže iz Poljske, neki od proizvoda koji su prodavani u okviru ovog dogadjaja, koji je pokrenula CMG.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike