U Majdanpeku oboren dnevni rekord: Izvađeno više od 140.000 tona rude bakra i jalovine

09.02.2021

15:22 >> 15:23

0

U Ziđinu ističu da te količine niko ne pamti u rudniku bakra Majdanpek i da su za to zaslužne nove mašine

U Majdanpeku oboren dnevni rekord: Izvađeno više od 140.000 tona rude bakra i jalovine
Foto: Анатолий Стафичук/Pixabay

Rudari u Majdanpeku oborili su dnevni rekord izvadivši više od 140.000 tona rude bakra i jalovine, saopštio je danas Ziđin.

Taj učinak ostvaren je 7. februara, a u Ziđinu ističu da te količine niko ne pamti u rudniku bakra Majdanpek i da su za to zaslužne nove mašine, dodatna tri kamiona nosivosti 240 tona i novi bager, ali i dobra organizacija i besprekoran rad transportnog sistema za jalovinu.

– Cilj je da u najkraćem mesecu u godini majdanpečki rudari ostvare 3,6 miliona tona iskopina, odnosno da u proseku dnevno daju makar po 130.000 tona rude i jalovine – kaže zamenik rukovodioca majdanpečkog kopa zadužen za proizvodnju Goran Repeđić.

Transportni sistem – žila kucavica

U subotu je, prvog vikenda u februaru, iskopano 132.000 tona, što je u proseku dovoljno za ostvarenje mesečnog plana iskopina “teškog” 3,6 miliona tona, a narednog dana, premašeno je novim rekordom od 140.870 tona za dan.

– Odlični dnevni učinci rudara nisu pali s neba. Došli su kao rezultat pojačanja mehanizacije sa tri nova kamiona nosivosti 240 tona i velikim bagerom, ali i mudre odluke da ponedeljkom i petkom izdvojimo vreme za održavanje transportnog sistema za jalovinu, koji je žila kucavica za rad na površinskom kopu – navodi Repeđić.

Pixabay/24ox24

Kako kaže, tzv. faza 1 je tokom minulog vikenda funkcionisala odlično, a bolje uslove za proizvodnju imali su i zahvaljujući dobrom rasporedu bagera.

– Novi bager bio je angažovan na radilištu Čoka muskal, dve utovarne mašine radile su na istoku Južnog revira, a tri na zapadu ležišta – kazao je Repeđić.

Rukovodilac ogranka Serbia Zijin Copper u Majdanpeku Branislav Tomić “pravda” dobre proizvodne rezultate i doslednom primenom rudarskih pravila, dragocenim iskustvom zaposlenih, ali i taktičkim rukovođenjem i organizacijom.

On navodi da je za ispunjenje mesečnog plana neophodno da svi delovi sistema funkcionišu besprekorno i dodaje da pored pobrojanih faktora, učincima je doprinela i veća raspoloživost teških vozila, a “flota“ je, podsetio je, nedavno pojačana i sa tri velika kamiona nosivosti 240 tona.

Neprekidan rad, bez zaustavljanja vozila

Tomićev zamenik, Nebojša Stojanović, koji je tokom udarničkog vikenda bio dežurni inženjer dodaje i da se do 140.000 tona iskopina za dan došlo boljom organizacijom u svakoj smeni.

Pročitajte još

– Sve mašine, a i transportni sistem za jalovinu radili su neprekidno. Primopredaja smena obavljala se bez zaustavljanja vozila, a rad transportnog sistema nije ispuštan iz vida nijednog trenutka – pojasnio je Stojanović.

U saopštenju se navodi da se rudari majdanpečkog rudnika paralelno sa proizvodnim zadacima, trude da omoguće i ostale uslove za ispunjenje ovomesečnog plana.

Takođe, rade na ubrzavanju odvodnjavanje kopa, bagerima proširuju etaže i pripremaju se za rad na nižim kotama, ali nijednog trenutka ne zanemaruju ni stanje rudarskih saobraćajnica.

Pripremaju se, kako kažu, za desant u februaru, pošto će ako uspeju da ostvare planirane zadatke, 3,6 miliona tona iskopina za 28 dana biti ravno podvigu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug