Drašković odlazi iz Trebinja, fabriku poklanja radnicima

02.12.2020

12:22

0

Svislajon grupa je odlučila da pokloni svojih 64 odsto akcija zaslužnim radnicima u problematičnoj Industriji alata Trebinje

Drašković odlazi iz Trebinja, fabriku poklanja radnicima
Copyright Printscreen/RTVBN

Sukob između poznatog srpskog biznismena Rodoljuba Draškovića i vlasti u Srpskoj dobio je novi obrt. Nakon najava da će „Industriju alata Trebinje“ pokloniti državi „uz naknadu“, odnosno Republici Srpskoj, Drašković je sada povukao novi potez. Poklona će biti ali ne državi nego – radnicima.

– Svislajon grupa“ (Swisslion Group d.o.o. Novi Sad) saglasno volji članova društva prenosi bez naknade (besteretno) svoje akcije u procentu od 64,4 i broju 24.541.992, koje ima u privrednom društvu „Svislajon Industrija alata a.d. Trebinje“ svim zaslužnim zaposlenim koji su u posljednjih 10 godina doprineli uspešnom poslovanju preduzeća – navodi se u odluci koju je u Beogradu potpisao predsednik koncerna „Svislajon“ poznatog u regionu po proizvodnju „eurokrema“, Rodoljub Drašković.

Šta dobiju radnici?

IAT je u prošlog godini imala neto dobit od svega 8.600 evra, dok joj akumulirani gubitak iznosi 24 miliona evra. Finansijski izveštaj za 2019. godinu pokazuje da je ta firma imala prihode od 6,6 miliona evra što je za 1,1 milion manje nego u 2018. godini, i rashode 6,6 miliona. Prosečan broj radnika je smanjen sa 519 na 455.

Nalaže se Upravi Industrije alata da sa sindikatima sačini spisak poklonoprimaoca i kriterijume za raspodelu poklonjenih akcija. Konačne spiskove zaslužnih radnika preduzeća treba dostaviti Skupštini Grupe u roku od 30 dana od dana donošenja odluke, , navodi se u odluci dostavljenoj medijima.

Ovom Odlukom „Svislajon“ grupacija „nagrađuje zaposlene za njihov doprinos uspešnom poslovanju”, kaže se u obrazloženju odluke.

Dodaje se da je na sastanku predsednika Poslovnog sistema, sindikata IAT-a , uprave i rukovodstva, održanom 01.12.2020. godine, definisan zaključak da će „Poslovni sistem Svislajon Takovo“ će uspostaviti trajnu poslovnu saradnju sa IAT ad, koja će doprineti daljem uspešnom poslovanju ovog preduzeća.

Biznis info podseća da je Drašković prošlog meseca poručio da će povući investicione projekte i privredne delatnosti iz Hercegovine, jer „nije došlo do promene društveno-političkog sistema i privrednog ambijenta“. U vlasti to tumače da je Drašković razočaran što opozicija nije pobedila na izborima.

Pročitajte još:

Poslednji čas za pomoć: U januaru ostajemo bez restorana, kafića, klubova, čak i hotela?

Ocena Fiskalnog saveta: Najveći problem budžeta za 2021. subvencije i plate, pohvalna velika izdvajanja za javne investicije

Prošlog meseca Drašković je rekao da prekida privredne aktivnosti u Hercegovini i da će Industriju alata Trebinje „prepustiti uz nadoknadu“ Vladi ili HET-u.

Industriju alata Trebinje Drašković „nudi“ uz nadoknadu od 8,8 miliona evra, koliko je, tvrdi, investirao u nju. Na prodaju je ponudio i napušteni pogon u Nevesinju, uz napomenu da bi i Prehrambena industrija u Trebinju mogla da doživi sličnu sudbinu.

Ostavio je rok 15.decembar, posle čega bi blokirao račune Industrije alata.

Iz SNSD kažu da Drašković prvo izmiri svoje dugove, oko osam miliona evra i kamate i da Vlada odmah treba da naplati potraživanja.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike