„Maersk“ grabi u budućnost: Prvi karbonski neutralan tanker u 2023.

17.02.2021

11:00 >> 11:52

0

Jedan od najvećih svetskih prevoznika, a time i zagađivač, radikalni ekološki plan će završiti sedam godina pre roka

„Maersk“ grabi u budućnost: Prvi karbonski neutralan tanker u 2023.
Copyright Foto:Pixabay/Joachim Druwe

Danska brodarska grupa „Maersk“ saopštila je danas da će ubrzati planove za dekarbonizaciju brodskog kontejnerskog transporta porinućem prvog broda sa neutralnom emisijom ugljen-dioksida 2023. godine, sedam godina ranije nego što je prvobitno planirano.

Ova brodska kompanija, koja sama učestvuje sa oko 80 odsto u globalnoj trgovini i ima udeo od oko tri odsto u globalnoj emisiji ugljenika, obećala je prošle godine da će do 2030. godine imati brodove i brodsko gorivo sa nultom emisijom ugljenika, prenosi Rojters.

Pročitajte još:

– Prateći brzi napredak tehnologije i povećanje potražnje klijenata za održivim lancima snabdevanja, „Maersk“ će ubrzati napore u pravcu dekarbonizacije svog morskog biznisa porinućem prvog ugljenično neutralnog broda kontejnera 2023. godine – navodi se u saopštenju kompanije.

Brod koji je ne dobrinosi globalnom zagrevanju i efektu staklene baše, kao gorivo će koristiti metanol, napominje se u saopštenju.

– Naša ambicija da imamo karbonski neutralnu flotu do 2050. zvučala je kao let na Mesec kada smo je najavili 2018. godine. Danas to smatramo izazovnim, ali dostižnim ciljem, koji treba ostvariti – rekao je glavni izvršni direktor Soren Skou.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike