Zastoj na granici sa Nemačkom: Čadež od Bilgera traži rešenje za višesatno čekanje kamiona

17.02.2021

14:00 >> 14:03

0

Predsednik privredne komore Srbije Marko Čadež zatražio je od nemačkog državnog sekretara u resornom ministarstvu Štefana Bilgera rešenje ovog problema

Zastoj na granici sa Nemačkom: Čadež od Bilgera traži rešenje za višesatno čekanje kamiona
Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež zatražio je od nemačkog državnog sekretara u resornom ministarstvu Štefana Bilgera rešenje problema višesatnog čeka kamiona iz Srbije na granici sa Nemačkom.

U pismu Bilgeru, Čadež ističe da su “slike sa granica, redovi u kojima stotine vozača stoje više sati po izuzetno lošem vremenu, čekajući na testiranje zaista zabrinjavajuće”.

Vozači kamiona u redovima na granici sa Nemačkom; Foto: PKS/Promo

– Na ovaj način izloženi su većem riziku od zaražavanja nego kada su bili u kabinama kamiona. Tokom čitave pandemije od godinu dana profesionalni vozači su bili izuzeti od svih mera restrikcije – naveo je Čadež.

On je dodao da je upravo to doprinelo da u teškim okolnostima, ne dođe do zastoja u snabdevanju robom. Kako je istakao, transport robe, kao žila kucavica svake privrede, ne sme stati i on se odvija u svim uslovima.

Predsednik PKS podseća na preporuke o koordinisanom pristupu država članica EU na restriktivnu slobodu kretanja u EU izazvanu pandemijom kovid-19, od 28. januara.

Pročitajte još

– Savet EU je još jednom stavio akcenat preporuka i na same transportne radnike. Nadamo se da će Nemačka pronaći načina da razmotri preporuke Saveta EU u delu koji se odnosi na izuzimanje transportnih radnika od zahteva vezanih za karantin i obavezan negativni PCR test, uz dokaz o negativnom brzom antigen testu – podseća Čadež, saopšteno je iz PKS.

O uslovima na granici sa Nemačkom ilustrativan je primer PKS-a o vozaču iz Srbije na slovačko-nemačkoj granci, koji je u red za testiranje stao u utorak u 14 sati, a testiranje završio sutradan u 4.30, posle skoro 15 sati.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike