Manja potrošnja struje u domaćinstvima, porasla u industriji

18.02.2021

14:13

0

Sigurnost snabdevanja električnom energijom, gasom i naftom i naftinim derivatima u 2019. bila je zadovoljavajuća, navode u Agenciji za energetiku

Manja potrošnja struje u domaćinstvima, porasla u industriji
Copyright Michal Jarmoluk/Pixabay

Potrošnja električne enrgije u domaćinstvima u Srbiji tokom 2019. godine bila je manja za oko 0,6 odsto, kaže predsednik Saveta Agencije za energetiku Dejan Popović i navodi da raduje što je povećana potrošnja u industriji što znači da se industija polako budi.

Na sednici skupštinskog Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizma i energetiku, na kojoj je predstavio izveštaj o radu Agencije u 2019. godini, Popović je rekao da je sigurnost snabdevanja električnom energijom, gasom i naftom i naftinim derivatima u 2019. bila zadovoljavajuća.

U 2019. godini uvoz elektricne energije bio je za 367 gigavat časova veći od izvoza, a Popović kaže da je na slobodnom tržištu u 2019. prodato 49,2 odsto električne energije, što je više nego 2018. kada je prodaja na slobodnom tržištu bila 47,1 odsto.

Pixabay

– Ostatak je prodat domaćinstvima – rekao je Popović.

Strategijom razvoja energetike za period do 2025. godine, inače, prognoziran je rast potrošnje električne energije manje od jedan odsto prosecno godišnje.

Popović je naveo da je porasla svest o energetskoj efikasnosti, i da Srbija može da ostvari dostizanje cilja od 27 odsto učesća proizvodnje iz obnovljivih izvora. Kaže da su na prenosnu mrežu tokom 2019. godine priključene vetroelektrane instalisane snage 134 megavata.

Pročitajte još

Tako je, dodaje, na kraju 2019. ukupna instalisana snaga vetroelektrana priključenih na prenosnu mrežu iznosila 373 megavata, dok je na kraju te godine bilo prikljuceno 311 malih elektrana ukupne instalisane snage 201 megavat.

Kao problem je naveo nizak stepen gasifikacije domaćinstava u Srbiji koji iznosi oko 10 odsto ukupnog broja što, kaže, znači da postoji potencijal za rast u ovom sektoru.

Popović je rekao da cena prirodnog gasa tokom 2019. nije menjana, a da je primetno da se povećava broj priključaka domaćisntava što je, smatra, dobar pokazatelj da i gas postaje sve konkurentiji kada je reč o grejanju.

Za Srbiju je, navodi, bitno da bude ne samo koridor za putnu infrastrukturu, nego da bude veliki koridor za električne vodove.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike