Prigušen oporavak: "Zaključani“ poslovi u evrozoni, bolje samo Nemcima

19.02.2021

11:14 >> 12:21

0

Poslovna aktivnost u evrozoni se blago popravila u februaru, ali je i dalje slaba usled produženih korona mera ograničenja

Prigušen oporavak: "Zaključani“ poslovi u evrozoni, bolje samo Nemcima
Copyright Pixabay/Ekkasit Chaingam

Prema današnjim preliminarnim podacima kompanije za finansijsku analitiku “IHS markit“, kompozitni indeks menadžera nabavke, PMI za evrozonu, koji obuhvata i proizvodni i uslužni sektor, popeo se na 48,1 poen u februaru sa 47,8 bodova u januaru, prenosi CNBC.

Pokazatelj ispod 50 poena označava smanjenu aktivnosti.

U uslužnom sektoru, koji je najviše pogođen “zaključavanjem“ i policijskim časom u pojedinim zemljama članicama monetarnoj bloka evra, aktivnost je pala na tromesečni minimum, dok je proizvodnja porasla na 36-mesečni maksimum.

– Aktuelne mere zaključavanja zbog kovida-19 zadale su dodatni udarac uslužnom sektoru evrozone u februaru, što povećava verovatnoću ponovnog pada bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvom kvartalu – naveo je u saopštenju Kris Vilijamson, glavni ekonomista u “IHS markitu“.

Evropska centralna banka prognozirala je rast BDP-a Evrozone od 3,9 odsto za 2021. godinu. Međutim, ta prognoza je u velikoj meri zavisna od razvoja pandemije i postoji bojazan da bi nove varijante kovida mogle ekonomski rast da skrenu sa koloseka ako se pokaže da su vakcine manje efikasne kod novih sojeva koronavirusa.,

Nemci “guraju”

U Nemačkoj se fleš kompozitni indeks PMI u februaru popeo na 51,3 poena, na dvomesečni maksimum. Najnoviji podaci, međutim, pokazuju nastavak jaza između uslužnog i proizvodnog sektora u toj zemlji, pri čemu su  uslužne aktivnosti pale na devetomesečni minimum, dok je proizvodnja porasla na 36-mesečni maksimum.

Pročitajte još:

Fil Smit, pomoćnik direktora u “IHS markitu“ kaže da ove brojke “ilustruju otpornost nemačke ekonomije na polovini prvog tromesečja, uprkos tome što je zemlja i dalje pod strogim merama blokade”.

Nasuprot tome, u Francuskoj, drugoj najvećoj evropskoj ekonomiji, tokom februara je zabeležen najbrži pad poslovne aktivnosti u poslednja tri meseca. Ova zemlja nije uvela treće potpuno “zatvaranje“, ali su na snazi druge stroge mere kao što je policijski čas. Fleš kompozitni indeks PMI u Francuskoj pao je u februaru na 45,2 boda sa nivoa od 47,7 poena u januaru.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike