Francuzi jačaju rad od kuće da ne bi prošli kao Britanci

23.02.2021

10:47

0

Autor: G.M.Š.

Izvor: Tanjug

Francuska ministarka rada poziva na jačanje rada od kuće, jer biritanski primer pokazuje koliko lošeg privredi donosi zaključavanje

Francuzi jačaju rad od kuće da ne bi prošli kao Britanci
Foto:Pixabay/ David Schwarzenberg

Francuska ministarka rada, Elizabet Born, izjavila je danas da je najvažnije da kompanije pojačaju onlajn rad, kako bi se izbeglo novo „zaključavanje“ u cilju borbe protiv širenja kovid-19.

– Poslednjih dana podaci o kovid-19 nisu dobri. Svi želimo da izbegnemo novo zaključavanje i rad od kuće je dobro rešenje – rekla je Bornova za Eadio Evropa 1, a prenosi Rojters.

Ona je najavila da će se u petak sastati sa predstavnicima iz sektora bankarstva, osiguranja i inženjeringa, a da će tema biti onlajn rad.

A koliko lošeg donosi „zaklučavanje“ i zašto bi ga dobro bilo izbeći Francuzi mogu da vide već preko Lamanša. U Velikoj Britaniji, gde se od početka godine primenjuju stroge mere “zaključavanja”, stopa nezaposlenosti u poslednja tri meseca prošle godine porasla je na 5,1 odsto, podaci su Nacionalne kancelarije za statistiku.

Pročitajte još:

Stopa nezaposlenosti bila bi još mnogo veća da nije ublažena programom vlasti za zadržavanje radnika koji pruža podršku svakom petom radniku. Program je najskuplja mera ekonomske podrške zbog pandemije virusa korona u Britaniji i do sada je koštao 70 milijardi funti. Planirano je da traje do 30. aprila.

Banka Engleske iznela je mišljenje da će stopa nezaposlenosti porasti na gotovo osam odsto sredinom 2021. godine nakon okončanja programa.

Zbog toga su očekivanja da će ministar finansija, Riši Sunak, u objavi budžeta 3. marta produžiti program, barem za sektore koji su najteže pogođeni.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti