Nemačka će posledice pandemije osećati najmanje do 2025.

01.03.2021

15:38

0

Dugoročne posledice pandemije najviše će pogoditi sektore maloprodaje, poslovnih usluga, ugostiteljstva, prevoza i vazduhoplovstva

Nemačka će posledice pandemije osećati najmanje do 2025.
Copyright Printscreen/Youtube/GommeBlog.it

Nemačka privreda će osećati posledice pandemije korona virusa najmanje do 2025. godine, objavio je danas Institut za istraživanje o zaposlenosti (IAB).

Stopa privrednog rasta će u idućih pet godina zbog koronakrize biti umanjena za 0,6 procentnih poena, rekao je koautor IAB izveštaja Enzo Veber. Tržište rada suočeno je sa dugoročnim padom broja zaposlenih, za oko neto 200.000 do 2025. godine, kazao je Veber, prenosi SEEbiz.

Dugoročne posledice pandemije najviše će pogoditi sektore maloprodaje, poslovnih usluga, ugostiteljstva, prevoza i vazduhoplovstva, upozorili su iz IAB-a.

Pozitivne efekte očekuju u sektorima informacijskih tehnologija, javnih usluga i farmaceutike.

IAG predviđa da će, povezano s pandemijom, ukupno biti ugašeno 500.000 radnih mesta, a 300.000 trebalo bi da bude otvoreno.

Pandemija je izazvala krizu koja je podstakla dramatične promene, rekao je Veber, i poručio da se fokus usmeri na obuku i kreiranje novih poslova kako bi se prevladala kriza. Najnovije istraživanje Instituta za ekonomska istraživanja Ifo pokazalo je da je optimizam u ključnoj nemačkoj autoindustriji u pogledu idućih meseci znatno ojačao u februaru, nakon turobnog zimskog razdoblja.

Pročitajte još

Ifov indeks očekivanja direktora za iduće mesece porastao je za 15,1 bod, na 37 bodova, objavio je danas institut. Indeks očekivanja proizvodnje još je snažnije porastao, na 35,3 boda, s minus 0,5 bodova u januaru.

Proizvođači automobila predviđaju rast izvoza, uprkos pandemiji. Upozoravaju, međutim, da će za realizaciju poslova biti potrebno manje radnika, pa se mogu očekivati otkazi.

Njihove ocene aktualne situacije su još uvek većinom negativne, pa se odgovarajuci Ifov indeks u februaru zadržao u negativnom području, na minus 2,3 boda. U januaru je iznosio minus 7,7 bodova.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike