Zaključana Evropa: Britanci ne kupuju kola, Nemci se otvaraju

04.03.2021

08:24 >> 10:09

0

Prodaja novih automobila u Velikoj Britaniji na najnižem nivou od 1959. godine

Zaključana Evropa: Britanci ne kupuju kola, Nemci se otvaraju
Copyright Profimedia

U Velikoj Britaniji kupci su praktično morali da odustanu od kupovine automobila zbog zaključavanja trgovine. Da se to ne bi desilo i Nemcima, kojima je autoindustrija motor razvoja, dogovoreno fazno otključavanje.

Broj registracija novih automobila u Velikoj Britaniji pao je u februaru 2021. za otprilike 36 posto na godišnjem nivou, jer su zbog produženih korona mera zaključavanja prodajni saloni bili zatvoreni, pokazuju današnji preliminarni podaci Udruženja proizvođača i trgovaca motornim vozilima (SMMT).

Prema saopštenju SMMT-a, ovo je najniži obim prodaje novih automobila za mesec februar od 1959. godine, prenosi Rojters.

Trgovci automobilima koriste onlajn servise za prodaju, isporuku i naplatu usluga jednim klikom kako bi nastavili da posluju, dodaje se u informaciji.

Prvo trgovine, pa sve ostalo

Probleme sa zaključavanjem privrede kao entipandemijskom merom imaju i privrednici u Nemačkoj. Pod pritiskom ekonomije kancelarka Angela Merkel i pokrajinski lideri postigli su dogovor o faznom ublažavanju mera protiv Kovid-19, uz mogućnost hitnog vraćanja ograničenja ako brojevi novih slučajeva zaražavanja ne budu pod kontrolom.

Privrednici razočarani Merkel

Nemački privrednici su danas izrazili razočaranje nakon što su kancelarka Merkel i premijeri pokrajina dozvolili ublažavanje mera od 8. marta.

– Rezultati sastanka kancelarke i premijera 16 pokrajina su katastrofa za maloprodajni sektor. Uslov za otvaranje maloprodajnih objekata je da bude ispod 50 inficiranih na 100.000 stanovnika u razmaku od sedam dana. Ali, ta brojka ni na vidiku”, “, rekao je Štefan Gent, izvršni direktor Asocijacije za maloprodaju (HDE), dodajući da će maloprodajne radnje zbog toga izgubiti još deset miliona evra do kraja marta.

Rojters navodi da je planom predviđeno da se trgovine u pokrajinama  mogu ponovo otvoriti pod uslovom da je broj slučajeva kovid-19 manji od 50 na 100.000 stanovnika tokom sedam dana u tom delu zemlje, a ako se incidencija poveća iznad 50, aktiviraju se ograničenja u kojima kupci treba da zakazuju  odlazak u prodavnicu.

U kasnijim fazama prema planu predviđeno je da se otvore bašte restorana, a muzeji, pozorišta i bioskopi dostupni su za one koji poseduju skoriji negativni rezultat testa na korona virus.

Pročitajte još:

Biće dozvoljeni i događaji na otvorenom sa do 50 ljudi, a i kontaktni sportovi u zatvorenim prostorima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike