„Frikom” ostaje „hrvatski”, možda ide „Podravci”?

05.12.2020

09:21 >> 12:08

0

Čuvena firma iz Koprivnice dodatni je kandidat za kupovinu divizije smrznutih proizvoda koju prodaje hrvatska Portanova, bivši Agrokor

„Frikom” ostaje „hrvatski”, možda ide „Podravci”?
Copyright Pixabay

Zagrebački „Jutarnji list“ je objavio nezvaničnu informaciju da je „Podravka“ ipak ušla u drugi krug konkursa za preuzimanje „Leda“, odnosno divizije smrznutih proizvoda koju, radi finansijske konsolidacije, prodaje “Portanova”, nekadašnji „Agrokor“ biznismena Ivice Todorića.

Stvaranje novog šampiona?

Potencijalnu transakciju „Portanova“ – „Podravka“ neki u hrvatskim poslovnim krugovima gledaju kao i na priliku da se, posle propasti „Agrokora“ koji će se svesti na osnovni biznis, ponovo izgradi jedan regionalni šampion.

Jedna od ideja je da, nakon kupovine „Leda“ (i „Frikoma i „Čitluka“), „Podravka“ kupi i varaždinsku mlečnu industriju „Vindiju“, čime bi već ona postala prehrambena kompanija sa zavidnih 10 milijardi kuna (1,3 milijarede evra) prihoda.

A sa „Ledom“ u prodaju ide i beogradski „Frikom“, koji je u tom delu poslovanja kompanije.

Ova vest, ako se ispostavi da je tačna, smiriće malo strasti hrvatskih „ekonomskih nacionalista“ koji su razočarani stanjem stvari da će još nekoliko vrlo kvalitetnih domaćih kompanija završiti u vlasništvu i pod kontrolom nekog međunarodnog konglomerata.

Prodavac „Fortenova grupa“ je hrvatska kompanija koju je od posrnulog „Agrokora“, čiji je vlasnik završio na sudu, napravila Vlada, iako su od propale kompanije velika potraživanja imale neke (ruske) banke, i dosadašnja komunikacija vlasnika i top menadžmenta pokazuje da se neće gledati „nacionalnost“ budućeg vlasnika, već samo novac koji može da plati za ono što se nudi na prodaju.

Jaka konkurencija – za celo regionalno tržište

Uprava „Fortenove“ izabrala je početkom novembra tri kandidata za kupovinu svoje divizije smrznute hrane. Reč je o norveškoj „Orkli“, angloameričkom „Nomad fudsu“, i češko-slovačkom konzorciju investicionih fondova „Ema kapital“ i „J&T prajvat ekviti grup“.

Potencijalni kupci bi nakon analize trebalo da podnesu obavezujuće ponude za preuzimanje. Sada im se pridružuje i „Podravka“, a ko god to da bude, kupovinom „Leda“, „Ledo Čitluka“ i Frikoma“ steći će kontrolu nad celim tržištem regiona.

Pročitajte još:

Sve nedoumice oko izmene poreskih zakona: Šta se menja u porezu na imovinu i ko će plaćati više?

Istražujemo: Zašto Srbija nema organsku proizvodnju hrane kad je potencijal ogroman

„Fortenov grupa”, naslednik koncerna „Agrokor”, oglasila je početkom novembra prodaju fabrika smrznutog programa i sladoleda „Ledo” u Hrvatskoj „Ledo Čitluk” u BiH i „Frikoma” u Srbiji.

„Fortenova“ u Srbiji ima i zrenjaninski „Dijamant“, punionicu vode „Mivela mg“, i „Kikindski mlin“.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Jutarnji list

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike