Crveno zlato: Koliko Kinezi bakrom podižu BDP Srbije?

09.03.2021

14:09 >> 08:54

0

Cena bakra u svetu već godinu dana ubrzano raste a u Srbiji Kinezi i u Boru uspevaju da povećavaju proizvodnju kao kod kuće

Crveno zlato: Koliko Kinezi bakrom podižu BDP Srbije?
Copyright Pixabay

Cena bakra na međunarodnom tržištu od aprila prošle godine ubrzano raste. Početkom 2021. premašen je prag od 9.000 dolara za tonu, što je najviša cena bakra u poslednjih deset godina.

Sa ovolikim skokom, postavlja se pitanje koliko je ovaj svetski trend značajan za Srbiju i njen BDP, i tim problemom pozabavili su se u najnovijem broju biltena „Makroekonomske analize i trendovi“ (MAT) Ekonomskog instituta iz Beograda.

Globalni pokazatelj rasta

Bakar se može uzeti kao indikator globalnog privrednog rasta jer je to ne tako rasprostranjen a strateški važan materijal sa širokom primenom u proizvodnji električnih provodnika, a danas posebno važan kao neizostavna komponenta planova razvoja obnovljive energije i elektromobilnosti.

Brz rast cena u poslenjih godinu dana posledica je dva faktora – prekida globalnog lanca snabdevanja usled pandemije i snažnog rasta industrije u Kini.

Najviša cena u 21 veku

Ukoliko se u kalkulaciju cene uzme u obzir i to da je u periodu 2010-2011. godine, (kada je bakar nominalno košatao više u američkoj valuti), vrednost dolara bila znatno niža nego danas (tada 1,35 do 1,50 dolara za evro), za bakar se može reći da je trenutno najskuplji u ovom veku.

Pandemija kovid-19 je uslovila nižu ponudu bakra kod vodećih svetskih proizvođača jer je rad rudnika isprekidan zaražavanjem radnika, prekinut je i globalni lanac snabdevanja, a prethodne zatečene su bile niske zalihe.

Dodatno cenu podiže i implementacija “zelene agende“, koja sve više nameće ekološku komponentu u tradicionalni proces proizvodnje i prerade čime se bitno uvećavaju troškovi i umanjuje rentabilnost proizvodnje.

Vodeći svetski proizvođač su zemlje Latinske Amerike koja je snažno pogođena pandemijom, pa je Čile uspeo da izvadi samo 5,7 miliona metričkih tona u 2020. godini, a Peru 2,2 metričkih tona (mins 16,5 odsto).

S druge strane globusa, Kina je povećala proizvodnju na 1,7 miliona tona (rast 2,4 odsto).

Ni Srbija ne posustaje

„Kineski“ rast zabeležen je i u Boru, gde je vlasnik rudnika iz te zemlje, kompanija „Ziđin“, e već u prvoj godini nakon preuzimanja (18.12.2018) uspela da uveća proizvodnju za dve trećine (prozvodnja raskrivke je povećana čak za 96 odsto).

Drugi bruto izvoznik Srbije

Sa skokom proizvodnje i izvoza „Ziđin“ je već u 2019. godine zauzimao osmu poziciju na listi najvećih domaćih izvoznika. Godinu dana kasnije je izbio na drugo mesto, sa izvozom od 390 miliona evra, čime je izbio ispred „Tigar tajers“ (389) i „Fijat-Krajslera“ (356 miliona). Naravno, kada bi se izračunao neto izvoz, lista bi bila drugačija. Sa ovolikom proizvodnjom i izvozom učešće kompanije u BDP-u Srbije iznosi oko 0,35 odsto a doprinos rastu BDP-a je u 2019. iznosio 0,1 procentni poen.

U MAT-u kažu da je „Ziđin“, uz ogradu da se zvanični kompanijski rezultati još čekaju, u 2020. imao prihod prodaje 700 miliona dolara, što je 34,4 odsto više nego u 2019. godini.

Proizvodnja katodnog bakra uvećana je na 70,5 hiljada tona (od toga je izvezeno 54,3 hiljade tona) a ukupan prihod samo od prodaje bakra je 441 milion dolara.

Proizvodnja je svakako veća jer tokom 2020. počeo je sa radom i novi kapacitet, rudnik – “Novo Cerovo”, čime se smanjila potreba i za kupovinu sirovina, a za 2021. godinu je u planu otvaranje dopunskog rudnika “Čukaru Peki”.

Pročitajte još:

„Ziđin“ je svoj doprinos rastu privrede dao i masivnim investicionim projektima, koji su nastavljeni i tokom krizne 2020. godine (ulaganje u rudnike i floataciju „Majdanpek“, „Veliki Krivelj“, „Novo Cerovo“, „Jama“, proširenje proizvodnog kapaciteta topionice i ravinacije bakra) iznosili su 172 miliona evra. Procena je da su navedeni investicioni projekti generisali 56 miliona evra bruto dodate vrednosti u 2020. godini, što predstavlja 0,12 odsto BDP-a Srbije za 2019. godinu.

U tom smislu, ukoliko bi se do kraja 2021. godine cena bakra na međunarodnom tržištu zadržala na trenutnom nivou, pozitivan doprinos “Zijin Bor Copper doo” rastu BDP-a u bi mogao da premaši 0,2 procentna poena.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike