Političari pisali Bezosu: Povećaj plate, plaćaj porez i smanji zagađenje

05.12.2020

08:33 >> 12:05

0

Svetski političari, njih 400, uputilo je pismo vlasniku Amazona Džefu Bezosu, u kojem traže da kompanija promeni poslovnu praksu

Političari pisali Bezosu: Povećaj plate, plaćaj porez i smanji zagađenje
Copyright Printscreen:Youtube/David Blaine

U pismu izvršnom direktoru „Amazona“ i najbogatijem čoveku na svetu (neto bogatstvo 185 milijardi dolara) lideri poručuju da svet “zna da Amazon može da priušti da plaća svoje radnike, troškove zaštite životne sredine i poreze”, ali da je kompanija “izbegla i zaobišla da plati svoje dugove prema radnicima, društvima i planeti”.

Među potpisnicima pisma Bezosu su američke kongresmenke Ilhan Omar i Rašida Tlaib i potpredsednica Evropskog parlamenta Hajdi Hautala, kao i niz članova parlamenata iz Velike Britanije, kao i plitičke ličnosti iz Turske, Francuske i Grčke.

Ističu da se bogatstvo Bezosa dramatično povećalo tokom pandemije jer se potrošači snabdevaju osnovnim stvarima i okreću se internet kupovini u većem broju nego ikad ranije.

Planeta protiv “Amazona”

Političari širom sveta žele da “Amazon” podigne platu svojih radnika u svim skladištima, da se do 2030. obveže na nultu emisiju štetnih gasova, tvrdeći da je „Amazonov“ karbonski otisak veći od emisije dve trećine zemalja celog sveta, kao i da obezbedi transparentnost nad privatnošću i korišćenjem podataka svojih kupaca.

„Amazonovi“ zaposleni “ulaze u opasne radne odnose s poslodavcem, uživaju malo ili nimalo povećanje plate i suočavaju se s odmazdom zbog napora da se obrate poslovodstvu ili da se organizuju”, navodi se u pismu.

Političari takođe kritikuju i iznos „Amazonovih“ poreskih doprinosa.

– Globalnim izbegavanjem poreza nanosite štetu javnoj zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju, stanovanju, socijalnoj bezbednosti i infrastrukturi – navodi se u pismu.

Pročitajte još:

Sve nedoumice oko izmene poreskih zakona: Šta se menja u porezu na imovinu i ko će plaćati više?

Pokretanje biznisa: Teško do novca, ali to možda i nije loše

„Amazon“ nije odmah odgovorio na upit za komentar, ali u izjavi za „Independent“ je saopšteno da kao velika kompanija pozdravljaju nadzor kreatora politike.

– Pitanja pokrenuta u ovom pismu proizlaze iz niza obmanjujućih tvrdnji pogrešno informisanih grupa moći koje, čini se, koriste „Amazonovu“ reputaciju kako bi istakli svoj lični uticaj – rečeno je iz internet diva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike