Kriza čipova: Stelantis zaustavlja pet fabrika u Severnoj Americi

27.03.2021

08:44

0

Proizvođači automobila nemaju izbora - staju proizvodne trake automobila zbog manjka neizbežne elektronske komponente

Kriza čipova: Stelantis zaustavlja pet fabrika u Severnoj Americi
Copyright Screesnhot: Youtube/ Ben Hardy

Proizvođač automobila, korporacija „Fijat-Krajslera“ i „Pežo-Sitroena“, primorana je da zbog globalne nestašice poluprovodničkih elemenata privremeno zatvori pet fabrika u Severnoj Americi, počev od sledeće nedelje.

Zbog kompjuterskih čipova biće zatvorene fabrike u Ilinoisu, Mičigenu, Meksiku i dve u Ontariju, u Kanadi, koje proizvode raznovrsna vozila, od modela pikap „ram 1500“ i „džipa“ do minivana i limuzina pod markama „dodž“ i „krajsler“, objavila je kompanija, a prenosi CNBC.

Očekuje se da će pogoni, koji su ranije bili „Fijat Krajsler“, biti zatvoreni od ponedeljka, 29. marta, do početka ili sredine aprila, dodali su iz kompanije.

Poluprovodnici su ključne komponente koje se, između ostalog, koriste za proizvodnju sistema infosadržaja, servo upravljača, kao i kočionih sistema nove generacije vozila.

Pročitajte još:

Zbog krize izazvane pandemijom kovid-19, više fabrika čipova ugašeno je prošle godine što je rezultiralo akutnom nestašicom poluprovodnika na globalnom nivou.

Konsultantska kompanija „Aliks Partners“ procenjuje da će nedostatak čipova ove godine smanjiti prihode globalne automobilske industrije za 60,6 milijardi dolara.

„Stelantis“ je nastao udruživanjem „Fijat-Krajslera“ i francuske grupe „Pežo-Sitroen“, a njegovi glavni brendovi u SAD obuhvataju „alfa romeo“, „krajsler“, „dodž“, „fijat“, „džip“ i „ram“ vozila, navodi CNBC.

Pored „Stelantisa“, još nekoliko proizvođača, uključujući „Dženeral Motors“, „Ford“ i kineski startap „Nio“, koji se bavi proizvodnjom električnih automobila, takođe je ove nedelje najavilo privremeno zatvaranje ili produženje obustave proizvodnje u svojim pogonima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike