Švedska predviđa brži rast BDP-a u 2021. nego pre

12.04.2021

10:10 >> 14:03

0

Švedska ekonomija je pala prošle godine 2,8 odsto, mnogo manje od preliminarnih procena

Švedska predviđa brži rast BDP-a u 2021. nego pre
Pixabay

Švedska ekonomija će u 2021. rasti brže nego što se ranije očekivalo, saopštila je danas vlada, uprkos trećem talasu kovida-19 koji je doveo do pooštravanja socijalnih mera ograničenja.

Vlada sada očekuje rast bruto domaćeg proizvoda od 3,2 procenta ove godine umesto tri odsto, koliko je predviđala u decembru, a za 2022. prognozira privrednih ekspanziju od 3,8 odsto u odnosu na prvobitno projektovanih 3,7 posto, prenosi Rojters.

– Cenimo da ćemo se do kraja ove godine vratiti na nivo BDP-a koji smo imali pre krize – rekla je novinarima ministarka finansija Magdalena Anderson.

Na ovim prognozama zasniva se predlog budžeta koji će biti objavljen u četvrtak.

Pročitajte još

Švedska ekonomija je pala prošle godine 2,8 odsto, mnogo manje od preliminarnih procena datih tokom proleća na početku epidemije koje su se kretale do dvocifrenih vrednosti, i prošla je mnogo bolje nego veći deo drugih zemalja Evrope.

Bolje projekcije rasta Švedske za tekuću godinu u skladu su sa svetlijim izgledima globalne ekonomije. MMF je prošle nedelje revidirao naviše prognozu rasta svetskog BDP-a na šest odsto za 2021. godinu sa 5,5 procenata, povećavši blago i izglede za sledeću godinu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug