Nemci će e-automobile puniti na svakom koraku

21.04.2021

08:41

0

Silovit skok javnih stanica za punjenje električnih vozila u narednih desetak godina, procenjuje studija BCG

Nemci će e-automobile puniti na svakom koraku
Copyright Foto:Pixabay/ Gerd Altmann

Broj javnih stanica za punjenje električnih vozila u Nemačkoj mogao bi da skoči za više od 10 puta, a vrednost tog tržišta za prodaju električne energije mogla bi da poraste za čak 23 posto do 2030. godine, objavila je danas istraživačka kompanija Boston Konsalting Grupa (BCG).

U nastojanju da smanje emisije gasova iz transportnog sektora podsticanjem upotrebe električnih vozila, kreatori politike u najvećoj evropskoj ekonomiji pokrenuli su prošlog novembra plan podrške prodaji tih automobila i prateće opreme vredan tri milijarde evra, prenosi Rojters.

Trenutno je u ovoj zemlji na raspolaganju oko 35.000 elektičnih punionica za korisnike EV-a, koji, pored kućnih punjača i na radnom mestu, traže i javne kapacitete, navodi  BCG u delu posvećenom Nemačkoj u sveevropskoj studiji o ovom sektoru.

Prodaja električne energije privatnim i javnim stanicama za punjenje električnih vozila trenutno se kreće između 300 i 500 miliona evra godišnje.

Ali, do 2030. godine broj punionica mogao bi da se poveća na 400.000, a godišnja  prodaja da dostigne vrednost od 7,0 milijardi evra, kaže Kristijan Vagener, jedan od autora studije.

– Rađa se tržište od milijardu evra sa atraktivnim mogućnostima za rast – dodaje on.

Prema izveštaju „Pobeda u bici za ekosistem punjenja EV“, vlasnici privatnih stanica za punjenje iskoristili su tržišnu priliku i pokrenuli širenje te infrastrukture za električna vozila.

Kasnije će, procenjuje BCG, doći do većeg prelaska na javne punktove za  punjenje usled promene obrasca ponašanja korisnika tih automobila.

Pročitajte još:

Do 2030. godine, oko 40 do 50 posto električne energije isporučivaće se javnim stanicama za punjenje za razliku od jedne trećine u ovom trenutku, dodaje BCG.

Velike naftne kompanije mogle bi da igraju veliku ulogu u ovome, tako što bi preispitale trenutnu ponudu konvencionalnih benzinskih pumpi, dok bi komunalne kompanije trebalo da se fokusiraju na digitalizaciju protoka električne energije i naplate, kako bi obezbedile sebi prostor u ovom novom infrastukturnom sistemu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike