Prinudan otkup: „Fortenova“ plaća akcije „Dijamanta“ 34,3 hiljade dinara

22.04.2021

13:35 >> 13:50

0

Fortenova grupa je pokrenula prinudni otkup akcija manjinskih vlasnika zrenjaninske uljare

Prinudan otkup: „Fortenova“ plaća akcije „Dijamanta“ 34,3 hiljade dinara
Copyright Profimedia

Za svaku akciju “Dijamanta” od ukupno 10.265 koje su kod malih akcionara, biće plaćeno po 34,3 hiljade dinara, objavljeno je danas.

„Fortenova“ zajedno sa povezanim licem „Agrokorom“ (čiji je pravni naslendik u Hrvatskoj) poseduje 96,2 procenata osnovnog kapitala “Dijamanta” i isto toliko glasova akcionara pa ispunjava zakonski osnov za prinudni otkup.

“Dijamant” je krajem marta kupovinom akcija od „Frikoma“, takođe u vlasništvu „Fortenove“ uvećao svoje vlasništvo u „Kikindskom mlinu“ na 96,2 procenta.

Prema srpskim propisima, kada jedan akcionar (samostalno ili sa povezanim licima), stekne najmanje 90 odsto osnovnog kapitala društva, odnosno 90 odsto glasova akcionara koji poseduju obične akcije, on možeda pokrene postupak prinudnog otkupa svih akcija preostalih akcionara, koji tome ne mogu da se usprotive.

Screenshot/Beogradska berza

Pročitajte još:

Cene po kojoj se akcije prinudno otkupljuju može biti tržišna vrednosti akcija, ako su akcije likvidne, odnosno njima se redovno trguje na Beogradskoj berzi  (što je ovde delimično slučaj), ili na osnovu cene iz ponude za preuzimanje koja je okončana najkasnije tri meseca pre prinudnog otkupa.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike