Loše vesti za autoklaster: „Folskvagen“ najavljuje veliki rez

26.04.2021

09:25

0

Proizvođači automobila trpe velike gubitke od početka godine i vodeći evropski proizvođač najavljuje velik irez u proizvodnji

Loše vesti za autoklaster: „Folskvagen“ najavljuje veliki rez
Copyright Printscreen/Youtube/GommeBlog.it

Nakon velikih nada u brzi oporavak ove godine sada se smanjenja proizvodnje najavljuju svuda u autoindustriji, što je veoma loša vest i za proizvođače autokomponenti i u Srbiji.

Nedostaje i tražnja i čipovi i elektronski delovi iz Azije, pa nemački koncern „Folksvagen“ najavljuje popriličan pad produkcije.

Analitičari predviđaju da će to industriju koštati milijarde dolara tokom godine, šiše „Fajnenšel tajms“ (FT).

– Prema informacijama koje smo dobili od dobavljača i predstavnika koncerna „Folksvagen“, u drugom ćemo se tromesečju suočiti sa značajnim izazovima, verojatno ozbiljnijim nego u prvom. Nedostatak komponenata najveći izazov s kojim se trenutno suočavamo – rekao je čelnik španske članice koncerna „Seata“, Vejn Grifits.

Takva prognoza povećava gubitke za „Folksvagen“, koji je prošle godine najavio da će proizvodnja pasti za 100.000 vozila u prvom tromjesečju 2021. zbog nedostatka čipova. Sam „Folksvagen“ je u okvori koncern preusmerio hiljade radnika u svom pogonu u Emdenu na honorarni rad.

Pročitajte još:

FT podseća da su brojni proizvođači automobila već pretrpeli velike gubitke u prvim mesecima ove godine.

Proše nedelje nemački automobilski koncern „Dajmler“ („Mercedes“) najavio prelazak nekoliko hiljada radnika svojih dveju kompanija na pola radnog vremena zbog prekida u isporuci važnih elektroničkih komponenata.

Globalni problemi s opskrbom čipovima naterali su i druge proizvođače da obustave proizvodnju na nekoliko sedmica.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike