„Kostolac emituje manje zagađenja nego što je EU standard“

28.04.2021

10:31

0

Emisije sumpor-dioksida i praškastih materija u termoelektrani niže su od dozvoljenih u Evropskoj uniji, kaže resorna ministarka

„Kostolac emituje manje zagađenja nego što je EU standard“
Copyright Pixabay

Emisije sumpor-dioksida i praškastih materija u Termoelektrani „Kostolac“ su na nivou su emisija koje je propisala Energetska zajednica – rekla je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Postrojenje za odsumporavanje u TE „Kostolac blok B“ posetila je danas i premijreka Ana Brnabić i tom prilikom je Mihajlović novinarima rekla da je to postrojenje ne samo primer, već i poruka kako vlada i Srbija žele da se odnose prema zaštiti životne sredine i prema energetici.

Srbija pod “zelenim” pitiskom

Sekretarijat Energetske zajednice pokrenuo je u martu postupke za rešavanje sporova protiv Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Srbije i vlasti u Prištini zbog neispunjavanja njihovih gornjih granica nacionalnih planova za smanjenje emisija, NERP (National Emission Reduction Plans), za 2018. i 2019. godinu. Generalni sekretar Janez Kopač naveo je podatak da 16 termoelektrana sa Zapadnog Balkana zagađuju koliko i 250 elektrana u EU.

U slučaju Srbije najveći izazov predstavlja poštovanje gornje granice za sumpor-dioksid, navodi se u saopštenju.

Ona je naglasila da se od trenutka formiranja aktuelne vlade zajednički radi na postizanju cilja, a to je zelena Srbija i zelena energetika.

Pročitajte još:

Podsetila je da je parlament nedavno usvojiio četiri nova zakona iz oblasti rudarstva i energetike, a da se radi na Nacionalnom planu za klimu i energetiku i na Strategiji razvoja energetike do 2030. i 2050. godine.

Istakla je da se sve to radi kako bi se ostvario cilj – da 2040. proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora bude minimum 40 odsto.

– To ne znači da ćemo istog trenutka da gasimo naše termoelektrane, to znači da ćemo da učinimo sve da emisije štetnih materija svedemo na minimum i na niže iznose od onoga što je propisano danas u EU. Kad radimo zajedno, taj cilj i vizuju možemo da ostvarimo – poručila je Mihajlović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike