Ministarka Mihajlović: Odluke o "Rio Tinto" tek posle ekološke studije

28.04.2021

11:57 >> 12:00

0

Tek će se nakon studije, kada svaki građanin i građanka Srbije budu upoznati sa svime, razgovarati i donositi dalje odluke, istakla je ministarka

Ministarka Mihajlović: Odluke o "Rio Tinto" tek posle ekološke studije
Copyright Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Slobodan Miljević

Nijedna odluka u vezi sa projektom kompanije “Rio Tinta” se neće donositi dok ne bude završena studija o proceni uticaja na životu sredinu, kaže potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Ona je na pitanje novinara u Kostolcu, gde je sa premijerkom Anom Brnabić i ministarkom za zaštitu životne sredine Irenom Vujović obišla Termoelektranu, rekla da nikakav ugovor nije potpisan s kompanijom “Rio Tinto”, niti će deo Srbije, kako neki navode, nestati zbog “Rio Tinta”.

Navela je da je u toku izrada studije o proceni uticaja na životnu sredinu i da će se tek nakon toga, kada svaki građanin i građanka Srbije budu upoznati sa svime, razgovarati i donositi dalje odluke. Ističe da već dugo slušamo brojne neistine u vezi sa projektima u rudarstvu.

Objasnila je da istraživačka prava znače da neka kompanija može, i to ukoliko je ispunila sve uslove, da dobije pravo da istražuje, ali da to ne znači i pravo da eksploatiše neku rudu.

Pročitajte još

– Da bi neka kompanija mogla da obavlja geološka istraživanja u bilo kom delu Srbije, mora da ima dozvolu i saglasnost vlasnika zemlje da to radi. To je još jedna laž da neko upada na tuđe posede da bi istraživao – kaže ministarka.

Ona je navela da su bušotine o kojima se toliko govori u procesu istraživanja prečnika pet do 10 centimetara i da nema razloga da neko zbog toga kod ljudi širi strah. Kaže i da sama istraživanja traju godinama da bi se videlo da li uopšte ima uslova za eksploataciju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike