Počela izgradnja Fruškogorskog koridora: Predsednik poručio da Srbija mora još snažnije da ide napred

01.05.2021

06:10 >> 08:20

0

Autor: M. I.

Fruškogorski koridor predstavljaće auto-put od 47,7 kilometara, sa četiri trake od po 3,5 metra

Počela izgradnja Fruškogorskog koridora: Predsednik poručio da Srbija mora još snažnije da ide napred
Copyright Tanjug/Jaroslav Pap

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio je jutros radove na izgradnji Fruškogorskog koridora. Ovaj auto-put biće dug 47,7 kilometara, sa četiri trake od po 3,5 metra, ali bez zaustavnih traka. Ta saobraćajnica spajaće auto-puteve ka Šidu i Subotici, a imaće i najduži tunel u Srbiji.

– Ljudi se brzo naviknu na auto-put. Neverovatno je da niko ne zna kojim putem da dođe do Niša, da nema auto-puta. Ibarsku smo znali svi, a onda smo počeli da koristimo auto-put. Ovo do Požege je strašno važno. Samo brinem da li će imati dovoljno radnika – rekao je Vučić.

U razgovoru sa okupljenim građanima predsednik je saznao da na ovoj deonici radi 500 kineskih i 200 srpskih radnika. Takođe, istakao je kako je bitno da za neke teže delove izgradnje moramo obučiti naše ljude, kako ne bismo morali da za takve poslove uvek angažujemo kineske kompanije.

Tanjug/Jaroslav Pap

Istakao je i kako se što pre mora završiti put do Požege, kao i da se mora odmah rešavati deo do Užica kako ne bi bio veliki problem sa gužvama, kakav je bio juče na auto-putu “Miloš Veliki”.

– Za svako posečeno stablo ovde, zasadićemo dve stabljike. To će prvenstveno biti hrast koji i pripada ovde – istakao je predsednik, i dodao:

– Ne robujemo više tradiciji, strmoglavo idemo u budućnost – citirao je Miloša Crnjanskog.

Čen Bo: Ovo pokazuje vitalnost naše saradnje

Kinekse radnike predsednik je pozdravio na kineskom.

Tanjug/Jaroslav Pap

– Danas je prvi maj, važan praznik i u Srbiji i u Kini. Veliko mi je zadovoljstvo da danas prirustvujem ovoj ceremoniji. Juče sam zajedno sa predsednikom obeležila otvaranje izzgradnje obilaznice oko Beograda. Danas smo već ovde. To najbolje pokazuje vitalnost naše saradnje. Mi čelični prijatelji možemo sve. Ova kineksa kompanija je prva koja je došla na tržište Srbije u oblasti infrastrukture. Svojim delima ova kompanija je zadobila poverenje srpske strane. Sigurna sam da će i ovog puta opravdati poverenje Srbije – istakla je ambasadorka Kine u Beogradu Čen Bo.

Vučić: Lakši, lepši i bolji život

Aleksandar Vučić istakao je da na ovaj način Srbija, “kako je rekao i veliki Crnjanski, strmoglavo grabi u budućnost i gradi velike stvari za našu zemlju”.

Tanjug/Jaroslav Pap

– Uz most ka Kovilju i ovaj najduži tunel biće spojeni čitava južna Bačka sa srcem sremskog okruga, ali i sa Mačvom i koridorom koji vodi ka Hrvatskoj i Republici Srpskoj. Ovo će omogućiti lakši, lepši i bolji život za ljude. Ovo je skup projekat. Kad gradite mostove i tunele tu nema malih cena i nečega što je jeftino. Danas Srbija to mora da podnese i da ostavi generacijama koje dolaze. Ponosan sam na činjenicu što kao Srbija danas gradimo više nego ikada – naglasio je on.

Predsednik je rekao da samo “Koridori Srbije” danas grade oko 400 kilometara što brzih saobraćajnica, što auto-puteva.

– Nisam siguran da danas ni Nemačka ni Francuska, a kamoli neke manje zemlje grade ovoliko auto-puteva. Želim da naglasim nešto za šta radimo, živimo i borimo se. Predali smo se tom poslu i čekamo vesti da li smo uspeli. Srbija je u prvom kvartalu uspela da ostvari rast od jedan odsto u plusu. Danas verujemo da možemo da idemo ne samo na plus šest, već i na plus sedam do kraja godine – istakao je Vučić.

Tanjug/Jaroslav Pap

Kako je dodao, svaki procenat rasta više, znači procenat rasta plata i penzija, znači da je Srbija bogatija i uspešnija.

– Za sada veći broj ima samo Francuska, ali na znatno nižoj bazi nego mi. Značajno nam je skočilo građevinarstvo, koje u vremenu pandemije mora da bude pokretačka snaga. Zato je važno da radimo i gradimo što više – naveo je predsednik.

Posebno se zahvalio i kineskoj ambasadorki Čen Bo.

Pročitajte još

– Za vašu posvećenost, za vaš požrtvovan rad. Veliko hvala i svim ljudima u Srbiji koji se raduju uspesima naše zemlje. Mi smo danas naučili da možemo da budemo uvek u vrhu Evrope, i mi taj trend moramo da nastavimo, da bismo brže pristigli one koji su stotinama godina bili ispred nas – rekao je predsednik.

Iako je po ugovoru rok za završetak koridora u maju 2025. godine, Vučić kaže da će biti završen do marta 2024.

– Dok je većina na koju imam bilo kakav uticaj, neće biti zakona koji će zabranjivati ljudima da rade nedeljom, ili bilo koji dan. Moramo se boriti da promenimo sve ono zbog čega smo zaostajali, da uradimo sve ono što nismo uradili u poslednjih 30 godina – zaključio je predsednik.

– Želim srećan Praznik rada i Vaskrs sutra našem narodu. Hristos Vaskrse – poručio je predsednik na kraju svoga obraćanja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike