Amerikanci se predomislili: Ukidaju se sankcije za „Severni tok 2“

19.05.2021

13:31 >> 13:52

0

Nemačka je danas potvrdila planove američke administracije da ukine sankcije kompaniji koja gradi gasovod Severni tok 2” od Rusije do Nemačke, kao i njenom

Amerikanci se predomislili: Ukidaju se sankcije za „Severni tok 2“
Copyright Screenshot/Youtube/NDR Doku

Postoji predsednički akt za kompaniju (koja gradi) „Severni tok 2“ i njegovog izvršnog direktora, koji je državljanin Nemačke – rekao je nemački ministar inostranih poslova Hajko Mas na konferenciji za novinare, preneo je Rojters.

Sajt Axios.com naveo je juče da ta odluka ukazuje na to da Bajdenova administracija nije voljna da ugrozi svoje odnose sa Nemačkom zbog gasovoda i pokazuje poteškoće sa kojima se predsednik Džozef Bajden suočava u skladu sa oštrijom retorikom prema Rusiji, koju je prethodna administracija Donalda Trampa optužila da pokušava da gasovodom pojača energetsku zavisnost EU od Rusije.

Projektom „Severni tok 2“ predviđena je izgradnja dve linije cevovoda, ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije preko dna Baltičkog mora do Nemačke.

Izgradnja je zaustavljena u decembru 2019. godine, kada je švajcarska kompanija za polaganje cevi „Ol-siz“ (Allseas) prekinula radove zbog američkih pretnji sankcijama.

Pročitajte još:
 

Radovi su nastavljeni u decembru 2020. Gasovod se trenutno gradi u danskim teritorijalnim vodama.

Novi gasovod prema Nemačkoj biće završen ove godine, uprkos protivljenju SAD ovom projektu, potvrdio je krajem marta Viktor Zubkov, predsednik upravnog odbora “Gasproma”.

Zubkov je rekao agenciji Tass da je rad na gasovodu završen od 90 do 92 odsto.

– Posao se aktivno odvija i ostalo je još veoma malo radova. Naravno, biće sve završeno ove godine, definitivno. Šteta je zbog izgubljenog vremena, ali tako se desilo – rekao je Zubkov.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike