Tabaković: Da smo malo zakasnili pad bi bio šest odsto

26.05.2021

10:26 >> 14:33

0

Srbija već dostigla pretkrizni nivo zbog dobre reakcije Vlade i NBS, ističu iz centralne banke

Tabaković: Da smo malo zakasnili pad bi bio šest odsto
MilošTešić/ATAImages

Srbija je dostigla pretkrizni nivo ekonomske aktivnosti pre mnogih svetskih ekonomija – već u prvom tromesečju ove godine, što je jedno tromesečje ranije nego što smo očekivali, izjavila je danas guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković na otvaranju 28. Kopaonik biznis foruma u Beogradu.

– Takvom rastu, pored odličnih kretanja u građevinarstvu, doprineo je i dobar rast industrije i robnog izvoza. Sve su to potvrde da smo, sa svim što smo radili i uradili, sačuvali osnove za održiv rast i u narednom periodu – rekla je Tabakovićeva u video obraćanju učesnicima foruma.

Istakla je da su rezultati u Srbiji vrlo brzo potvrdili da su mere države u borbi protiv pandemije virusa korona bile i adekvatne i pravovremene.

– U mnogim oblastima ekonomije, Srbija je već tokom trećeg tromesečja prošle godine nadmašila pretkrizni nivo – u industriji i trgovini na malo u avgustu, a kod robnog izvoza u septembru. Industrija se od maja oporavljala brže od naših očekivanja, uz rast od 0,4 odstou 2020 – rekla je guvernerka.

U Srbiji je, kako je rekla, sačuvano i tržište rada, s rastom zaposlenosti i rastom zarada, čime je u martu ove godine formalna zaposlenost bila veća za više od 72.000 ljudi.

– Da nismo odmah doneli brojne mere, a zatim nastavili da reagujemo dodatnim merama, pad ekonomske aktivnosti u 2020. godini iznosio bi najmanje šest odsto, dok bi oporavak i povratak bruto domaceg proizvoda na pretkrizni nivo trajao i nekoliko godina. To bi značilo izgubljene milijarde evra, izgubljena radna mesta i narušavanje stabilnosti. Cena nereagovanja bi bila previsoka – istakla je Tabakovićeva.

Pročitajte još:

Rekla je da ni pandemija nije promenila činjenicu da je stabilnost ključan preduslov za održivost rasta i za sve teme iz agende KBF-a: od infrastrukture i investicija do digitalne ekonomije i kreativne industrije.

Naglasila je da je Srbija u ovu krizu ušla mnogo spremnija i otpornija nego što je to bio slučaj 2008. godine.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug