Prodata Azotara Pančevo: Puna proizvodnja ako se dogovore s državom

27.05.2021

06:50

0

Komercijalni direktor novosadske kompanije Promist, Danilo Tomašević, potvrdio je kupovinu pančevačke fabrike i pokretanje proizvodnje

Prodata Azotara Pančevo: Puna proizvodnja ako se dogovore s državom
Copyright Prinstcreen/Ministarstvo-privrede

Kompanija „Promist“ je za 650 miliona dinara (5,5 miliona evra) kupila pančevačku HIP Azotaru u stečaju.

Direktor Danilo Tomaćević kaže da „Promist“ ima „precizan plan da se pokrenu pogoni“ neophodni za proizvodnju tečnog veštačkog đubriva UAN.

– Ako uspemo da napravimo strateško partnerstvo sa ino-partnerima ili postignemo strateški dogovor sa državom oko cene prirodnog gasa, planiramo i da pokrenemo kompletan proces proizvodnje, od sinteze amonijaka nadalje – objašnjava Tomašević.

Kada je reč o skladištima veštačkog đubriva koja se nalaze u bivšoj fabrici stakla u Pančevu, koju je ista kompanija ranije kupila, Tomašević kaže da je plan da se ova skladišta premeste u „Azotaru“.

Pročitajte još:

„Azotara“ je bila u stečaju od polovine septembra 2018. godine a ranije je prodavana dva puta ali nije bilo zainteresovanih za licitiranje sa početnim cenama od 5,8 i 2,3 milijarde dinara.

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika objavila je u aprilu da je HIP „Azotara“ ponuđena na prodaju po dodatno umanjenoj početnoj ceni od 581,3 miliona dinara.

Na javnom nadmetanju 6. maja, kupac je konačno pronađen.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike