Ako imate neiskorišćeni godišnji odmor: Vlada pomerila rokove do 2022.

28.05.2021

09:06 >> 09:22

0

Prema preporuci Vlade Srbije poslodavci mogu omogućiti zaposlenima korišćenje dela starog godišnjeg odmora za neke kategorije radnika, čak i onog iz 2019.

Ako imate neiskorišćeni godišnji odmor: Vlada pomerila rokove do 2022.
Copyright Pixabay

Svi oni zaposleni koji zbog „objektivnih problema“ izazvanih pandemijom kovid-19 nisu mogli da iskoriste deo godišnjeg odmora iz 2019. mogli bi da to urade do 30. juna ove godine a odmor iz 2020. mogao bi da se koristi do jula 2022. godine, važeća je preporuka je Vlade Srbije iz februara ove godine.

Vlada je tada preporučila poslodavcima da zaposlenima omoguće da neiskorišćeni odmor za 2020. godinu započnu i iskoriste u 2021. godini ili da prvi deo u trajanju od najmanje dve radne nedelje neprekidno iskoriste zaključno sa 31. decembrom 2021. godine, a preostali deo zaključno sa 30. junom 2022. godine.

(Pra)Stari odmori iz 2019.

Za one zaposlene koji imaju i stariji odmor od toga, odnosno koji nisu iskoristili deo godišnjeg odmora iz 2019. godine, u skladu sa Zaključkom Vlade 05 broj 53-3041/2020. godine od 6. aprila 2020. godine, preporučeno je da im se omoguće da taj deo godišnjeg odmora iskoriste najkasnije do 30. juna 2021. godine, a pre korišćenja pripadajućeg godišnjeg odmora za 2020. godinu.

Na ovaj način Vlada je proširila svoju preporuku iz Zaključka od 15. decembra 2020. godine, koji se odnosio samo na ustanove socijalne zaštite i ustanove zdravstvene zaštite u sistemu zdravstvene zaštite u Republici Srbiji i Ministarstvu zdravlja, koji imaju obavezu radnog angažovanja u toku trajanja epidemije, na sve poslodavce na teritoriji Republike Srbije.

Ovo pravo im proističe iz Zaključka vlade kojim je definisano da pored njih, tu mogućnost, iz istih razloga mogu da koriste i oni koji svoj odmor i iz 2020. godine nisu mogli da iskoriste u zakonskom roku, što će to moći da urade najkasnije do 30. juna 2022. godine.

To znači da se rok produžava za godinu dana i to za zaposlene koji zbog prirode posla, u vanrednim okolnostima usled epidemije zarazne bolesti kovid-19, zbog privremene sprečenosti za rad ili zbog određivanja izolacije nisu iskoristili odmor za 2020. ili deo odmora iz 2019. godine.

Pročitajte još:

Naravno, ne treba smetnuti s uma da je ovo samo preporuka Vlade, koju poslodavci formalno pravno ne moraju da sprovedu jer je od odluke Vlade „jači“ Zakon o radu.

Ali ni poslodavcima tu nisu potpuno odrešene ruke jer Zakonom o radu zaposlenom je zabranjeno da se odrekne godišnjeg odmora, tj. da ti dani, narodski rečeno „propadnu“. Tako, po pravilu, dani godišnjeg odnmora iz prošle ogdine moraju da se iskorite do kraja juna tekuće godine, pa ako nisu i poslodavac je u prekršaju.

Takođe, zakonom osim što nije dozvoljeno uskraćivanje godišnjeg odmora, nije dozvoljeno ni da se dani godišnjeg odmora zamene za novac. Izuzetak je u slučaju prestanka radnog odnosa u skladu sa Zakonom o radu, kada se zaostali odmor isplaćuje u novcu (i na to firma plati porez).

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike