Startovali s minusom: "Er Montenegro" uzleće bez motora

03.06.2021

07:44 >> 09:35

0

Crnogorski nacionalni avio-prevoznik na startu poslovanja u problemu zbog duga za lizing kompanije koju su nasledili

Startovali s minusom: "Er Montenegro" uzleće bez motora
Copyright Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic)

Novi crnogorski avio-prevoznik ima problema u startu poslovanja, posle samo jednog obavljenog leta, i to promotivnog, 1. juna za Sarajevo.

Američko-irska lizing kompanija “Gecas“ zatražila je od Privrednog suda u Podgorici da joj prizna 354.845 dolara potraživanja za zakup motora od “Montenegro erlajnsa” (MA) u stečaju, kompanije koju je nalsedila firma „To Montenegro“, koja leti pod komercijalnim nazivom „Er Montenegro“.

Reč je o motoru koji je instaliran u “embrajeru 195“, jednom od dva aviona koje je nova crnogorska avio-kompanija kupila u februaru ove godine, saznaje “Pobjeda”.

Motor je u maju 2018. iznajmio “Montenegro erlajns” za 2.300 dolara dnevno. Tada je ugovoreno da se motor vrati 22. februara 2019. godine, što nije urađeno.

U avgustu 2020, aneksom ugovora je produžen zakup do kraja novembra prošle godine, koji je važio retroaktivno od februara 2019. Zakupnina, međutim, nije plaćena od 1. decembra 2020.

Troškovi iznajmljivanja ovog motora od 2018. do danas dostigli su, prema nezvaničnim procenama, tri miliona dolara, što je trećina vrednosti novog motora, navodi “Pobjeda”.

Zahtev za priznavanje potraživanja “Gecas“ je dostavio Privrednom sudu 28. maja, preko kćerke firme “NL Investments”, sa kojom je potpisan ugovor o zakupu motora.

– Kako je otvoren stečaj, poverilac ima pravo da potražuje 197.800 dolara za zaostale zakupnine do 28. aprila, zatim 69.000 dolara za zakup od 28. aprila do 28. maja, 2.000 dolara za osiguranje, 15.945 evra za kašnjenje sa plaćanjem kamate i 70.000 evra za očekivane troškove povraćaja motora – navodi se u dopisu dostavljenom sudu, u koji je “Pobjeda” imala uvid.

Navedeni iznosi su, kako se precizira, obračunati zaključno sa 28. majom i povećavaće se za 2.300 dolara za svaki dan za koji motor ne bude vraćen stečajnom poveriocu i dok bude u nezakonitom posedu stečajnog dužnika.

Sporni motor je instaliran na jednom od dva aviona koji je “Montenegro Erlajns” iznajmljivao po ugovoru o operativnom lizingu, a u februaru ih je “ToMontenegro” kupio za 21,78 miliona dolara. Taj avion nije u plovidbenom stanju, već na aerodromu u Golubovcima čeka da bude osposobljen.

Direktor “ToMontenegra” Predrag Todorović izjavio je početkom ove nedelje da je avion u pripremi, te da će u narednim sedmicama biti osposobljen za saobraćaj.

Na tom avionu fali još jedan motor, koji je takođe iznajmljivao “Montenegro Erlajns”, ali je njegov vlasnik došao po njega nakon što je flota prizemljena 26. decembra 2020.

Prvi komercijalni let kompanije planiran je za 10. jun prema Beogradu, a potom su zakazani letovi iz Tivta i Podgorice na dnevnom nivou.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike