U novom Upravnom odboru PKS krem srpske privrede

18.06.2021

10:06

0

Autor: G.M.Š.

Skupština Privredne komore Srbije (PKS) izabrala je 25 članova Upravnog odbora PKS u čijem su sastavu privrednici koji vode najznačajnije srpske kompanije

U novom Upravnom odboru PKS krem srpske privrede
Marko Čadež, predsednik PKS, Tanjug/ Jaroslav Pap

Privredna komora Srbije izabrala je novi Upravni odbor u kome su sada ljudi iz vrha firmi iz ključnih segmenata domaće ekonomije, preduzeća koja godišnje prihoduju više od sedam milijardi evra, izvoze 1,3 milijarde evra i zapošljavaju gotovo 70.000 ljudi.

Novi četvorogodišnji manadat juče je poveren je Branislavu Maloviću („Er Srbija“), Draginji Đurić („Banka Inteza“), Svetoslavu Atanasovu („Koka kola HBC Srbija“), Veselinu Jevrosimoviću („Komptrejd“), Andreju Jovanoviću („DEKA Inženjering“), Janu Vilemu Dokhejru (“Delez Srbija“), Milki Vojvodić („Delta Holding“), Stanku Popoviću („Eliksir Grupa“), Dijegu Veliniju (Fijat-Krajsler Automobili Srbija“), Nikosu Zoisu („Hajneken Srbija“), Ronaldu Zeligeru („Hemorafm“), Zoranu Đorđeviću (JP „Pošta Srbije“), Dimitriju Knjeginjiću („Lafarž BFC“), Tivadaru Bunfordu („Masterplast YU).

Članovi UO PKS su i Velimir Jovanović („Mlekara Šabac“), Violeta Kovačević („Merkator S“), Miodrag Kostić („MK Grupa“), Stefan Lazarević („NCR Beograd“), Bojan Radun („Nektar“), Kiril Tjurdenjev („NIS“), Branko Milutinović („Nordeus“), Jovanka Jovanović („Robert Boš“), Udo Ajhlinger („Simens“), Vladimir Lučić („Telekom Srbija“), Milan Grujić („ZF Srbija“).

Učlanstvu UO su i potpredsednici PKS Nikola Petrović („EEG“), Zoran Vujović, („TMF 2005“), Mile Kocić („Jumis“), Rade Ljubojević, („Sirogojno“), Miroljub Aleksić („Alko Grup“), Zoran Matijević („IM Matijević“), Nebojša Šaranović („Kapa star“).

– Sastav Upravnog odbora odražava strateško opredeljenje PKS da predstavnici svih sektora privrede vode nacionalnu poslovnu asocijaciju, odlučuju o ključnim pravcima njene politike, kao i da svojim predlozima i inicijativama doprinose kreiranju propisa važnih za privredu, poboljšanju poslovne i investicione klime u Srbiji i razvoju ukupne domaće ekonomije.

Pojačana aktivnost prema državi

Marko Čadež, predsednik PKS, istakao je na sednici Skupštine da je privreda u prvoj polovini 2021, preko komore pokrenula 41 inicijativu ka Vladi Srbije i resornim ministarstvima od kojih je uspešno realizovano 18, ili 44 odsto.

Među najznačajnim su direktna budžetska podrška poslovanju prevoznika u drumskom putničkom saobraćaju, usaglašavanje liste za prekogranično kretanje otpada, nastavak izvoza plastične sirovine, subevencije za noćne klubove i barove, promocija zakona o fiskalizaciji.

Pročitajte još:

Govoreći o makroekonomskim pokazateljima predsednik PKS je rekao da se, nakon krizne 2020, privreda Srbije vraća na teren ekspanzivnog rasta i da je u 2021. procenjena stopa rasta BDP šest odsto, a u 2022. 4,5 odsto. Pozitivne trendove, po rečima Čadeža, predstavljaju oporavak tražnje na međunarodnom tržištu, premeštanje poslova evropskih kompanija sa udaljenih tržišta, unapređenje saradnje osim sa EU, i sa privredama SAD, NR Kine, Velike Britanije, Rusije, kao i čvršće povezivanje MMSP sektora u regionalne i globalne lance dobavljača. Rizici su treći talas pandemije Kovid 19 na jesen, rast cene sirovina i transporta, tenzije između vodećih privreda sveta, mogući rast kamatnih stopa i budžetski deficit.

U okviru sednice Skupštine PKS organizovana je postavka domaćih proizvoda koji su nosioci žiga „Čuvarkuća“ u okviru projekta PKS „Stvarano u Srbiji“. Projekat je pokrenut pre godinu dana, a više od 700 proizvoda dobilo je ovaj žig kao potvrdu kvaliteta i domaćeg porekla.

– Investicioni ciklus u energetici i rudarstvu iznosi 17 milijardi evra. I zato je “zelena agenda” model rasta i prilika da naša privreda bude ne samo održiva, već i predvodnik ovog procesa – istakla je Mihajlovićeva.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

TAGOVI:
PKS

Najčitanije Vesti