Mali: Veliki doprinos "Er Srbije" ekonomiji, samo u budžet Republike uplatila skoro 10 milijardi

14.12.2020

10:11 >> 11:19

0

Šta poručuje ministar finansija u autorskom tekstu za Politiku pod naslovom Naša krila, krila Srbije

Mali: Veliki doprinos "Er Srbije" ekonomiji, samo u budžet Republike uplatila skoro 10 milijardi
Copyright Siniša Mali; Tanjug/ Rade Prelić

“Er Srbija” je sistemski važna kompanija, najveći pojedinačni avio-prevoznik, naša neraskidiva spona sa svetom, koja daje veliki doprinos ukupnoj ekonomiji države – kaže ministar finansija Siniša Mali. On je poručio da je “Er Srbija” simbol nove, modernije, evropske Srbije.

U autorskom tekstu za “Politiku” pod naslovom “Naša krila, krila Srbije”, ministar govori o rezultatima “Er Srbije”, njenom doprinosu BDP-u, ali i o tome da se srpska nacionalna avio-kompanija nalazi na meti kritika i optužbi, za koje navodi da su poslednjih dana mnogo bučnije i teže, ali i dalje neosnovane i netačne.

Napomenuo je da “Er Srbija” ni na koji način ne predstavlja fiskalni rizik, niti po državu Srbiju, niti po građane.

– Naprotiv, direktne uplate u budžet Republike Srbije od strane “Er Srbije” do 17. novembra 2020. godine iznosile su 9,8 milijardi dinara, odnosno 82,1 milion evra. Dakle, to je direktan doprinos “Er Srbije” budžetu Republike – kaže Mali.

Pročitajte još: Jeftinije zaduživanje: Smanjenje referentne kamate NBS “spušta” cenu dinarskih kredita

Povodom optužbi da se “Er Srbija” subvencioniše ispod žita, tajno, iz budžeta Srbije, Mali je rekao da je svaka pomoć i uplata, svaki dinar koji bi iz budžeta išao prema “Er Srbiji”, predmet analize i kontrole zbog državne pomoći, jer se na takav način može narušiti konkurencija među kompanijama.

– Država ne može ni sa jednim dinarom da pomogne “Er Srbiji” a da to ne bude predmet usaglašenosti sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju i pravilima o državnoj pomoći – objašnjava Mali.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike