Mali: Dijalog sa privredom pravi način za napredak i razvoj zemlje

24.06.2021

12:55

0

Zahtev privrednika i NALED-a kada sam postao ministar finansija bio je da se ubrza povrat PDV-a, a kroz elektronske fakture obezbedićemo da se to dešava u dan

Mali: Dijalog sa privredom pravi način za napredak i razvoj zemlje
Copyright Ministar finansija Siniša Mali; FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bg

Stalna komunikacija sa privredom je pravi način za napredak i razvoj zemlje. Za privredu je od nemerljivog značaja novi Zakon o fiskalizaciji, ali i Zakon o elektronskim fakturama koji će početi sa primenom od 1. januara 2022. godine, istakao je danas ministar finansija Siniša Mali na svečanom zaključenju 15. godišnje i 8. izborne Skupštine NALED-a pod nazivom “Agenda 2025: Vizija za budućnost“.

On je govorio na temu “Iz ugla Vlade Srbije: Saradnja za bolje uslove poslovanja“.

– Zahtev privrednika i NALED-a kada sam postao ministar finansija bio je da se ubrza povrat PDV-a. Kroz elektronske fakture obezbedićemo da se to dešava u danu, što će umnogome doprineti transparentnosti i konkurentnosti naše ekonomije – rekao je Mali.

Nastavak restrukturiranja javnih preduzeća

Naveo je i da je Srbija posvećena nastavku strukturnih reformi, i podsetio da je Međunarodni monetarni fond (MMF) prošlog petka potvrdio novi savetodavni aranžman sa Srbijom, što dodatno doprinosi kredibilitetu naše zemlje.

– Ako pogledate prioritete, pre svega planiran je nastavak restrukturiranja javnih preduzeća, zelena agenda, nastavak reforme Poreske uprave, povećanje konkurentnosti naše privrede kroz umanjenje poreskih nameta… – rekao je on.

Naveo je da će novi poreski podsticaji za mlade, koje je inicirao predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, doprineti smanjenju nezaposlenosti.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i ministar finansija Siniša Mali; Foto: Tanjug/Rade Prelić

– Prošle godine stopa nezaposlenosti bila je devet odsto, a prethodne godine 10,4 procenata. Stopa nezaposlenosti iz godine u godinu ide dole. Takođe, stopa nezaposlenosti mladih pre sedam ili osam godina bila je 50 odsto, dok je sada oko 20 procenata. I dalje je visoka i zato idemo sa oslobađanjem godišnjeg poreza na dohodak za mlađe od 40 godina, kao i sa poreskim podsticajima u smislu oslobađanja plaćanja poreza i doprinosa za prvo zaposlenje u periodu od tri godine. Podsticaji se odnose i na one koji rade u oblasti istraživanja i razvoja, s obzirom da smo to identifikovali kao oblast koja podstiče i vodi rast naše ekonomije – naveo je ministar.

Kako je dodao, nastavlja se i sa reformama i podsticajima za zapošljavanje mladih, kako bi im bilo omogućeno da svoje snove ostvaruju u Srbiji.

Mali je objasnio da su velika iskušenja pred globalnom ekonomijom, i konstatovao da je od nemerljivog značaja saradnja sa NALED-om i privrednicima.

– Mi ćemo sa vama u NALED-u i sa privrednicima, raditi na tome da Srbija ide dalje, da se razvija, da rastu plate i penzije, da se grade novi kilometri auto-puteva, nove fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, kilometri vodovodne i kanalizacione mreže, sve ono što će Srbiju pretvarati u lepše mesto za život – rekao je Mali.

Prvi put zelene obveznice

Ministar je naglasio da je poseban fokus na ekologiji, odnosno ispunjenju zelene agende.

– Po prvi put u Srbiji emitovaćemo zelene obveznice i izaći na međunarodno tržište kapitala, na Londonsku berzu. Tražićemo novac od investitora, ubediti ih u projekte koje imamo, kako bismo dodatno ubrzali razvoj te oblasti. Sada u budžetu imamo rekordne iznose za ekologiju, odnosno projekte koji su posvećeni zaštiti životne sredine – naveo je Mali.

Istakao je da je Srbija uspela da se na pravi način izbori sa posledicama pandemije virusa korona i osigura čvrste temelje za dalji rast ekonomije.

– Kada je spas ekonomije u pitanju, mislim da smo na pravi način i u pravom trenutku izašli sa paketima pomoći od oko osam milijardi evra, da bismo podržali naše građane i privredu. Zahvaljujući tome, Srbija je izbegla najcrnje scenarije, kojih je bilo u razvijenijim zemljama od naše. Prošle godine naš BDP je pao jedan odsto, što je bio jedan od najmanjih padova u Evropi. Sa druge strane, spasili smo proizvodne kapacitete, održali skoro punu zaposlenost, kao i makroekonomsku stabilnost, jer učešće javnog duga u BDP-u je manje od 60 odsto – rekao je on.

Pročitajte još

Mali je istakao da je Srbija u 2021. godinu ušla pripremljeno, da je snažno nastavljeno sa vakcinacijom i podrškom građanima i privredi.

– U prvom kvartalu očekivali smo pad BDP-a od 1,3 odsto, a imali smo rast od 1,7 procenata. Industrijska proizvodnja u aprilu ove godine, u odnosu na isti mesec prošle godine bila je veća za 33,9 odsto, a u odnosu na prosek od prošle godine veća za 5,8 procenata. Javni dug je i dalje pod kontrolom i ostaće ispod nivoa od 60 odsto, koliko je propisano Mastrihtom – naveo je on.

Napomenuo je da će stopa rasta Srbije ove godine biti iznad šest odsto.

– Sa tom stopom rasta sigurno ćemo biti jedna od tri najbrže rastuće ekonomije, uprkos pandemiji virusa korona. Nije lako ostvariti taj rezultat. Kada govorimo o stopi rasta, to je sada najveći izazov za sve ekonomije sveta, za sve privrede, jer je važno pronaći izvore rasta uprkos pandemiji i stagnaciji ekonomija, iako su kamatne stope nikada niže – objasnio je on i zaključio da je Srbija posvećena da kroz brzi ekonomski rast povećava plate, penzije, ali i kapitalna infrastrukturna ulaganja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike