Direktna strana ulaganja ni ove "korona godine" nisu presušila: Ko to najviše investira u Srbiju?

15.12.2020

07:35 >> 10:55

0

Autor: S. Gavrić

Naša zemlja je od 2007. privukla više od 31 milijarde evra stranih direktnih investicija

Direktna strana ulaganja ni ove "korona godine" nisu presušila: Ko to najviše investira u Srbiju?
Pixabay

Srbija se u 2019. godini našla na prvom mestu u svetu po broju direktnih stranih investicija, prema godišnjem izveštaju koji je objavio fDi Intelligence, deo britanskog lista “Financial Times”. Tada se, prema podacima Razvojne agencije Srbije (RAS), u našu zemlju po tom osnovu slilo 3,82 milijarde evra.

Iako je u 2020. pandemija kovida i kriza koju je izazvala osujetila planove na polju investiranja, kao i generalno razvoja privrede, Srbija je ipak prošla bolje od ostatka sveta. Dok su strane direktne investicije u svetu gotovo prepolovljene, a u pojedinim evropskim zemljama došlo je i do povlačenja novca, za prvih šest meseci 2020. Srbija je imala oko 1,33 milijarde evra vredne direktne investicije. A prema najavama iz NBS i Vlade Srbije, do kraja godine očekuje se da će dostići vrednost od 2,3 milijarde evra.

Najviše italijanskih i nemačkih projekata

Inače, prema podacima RAS-a, počev od 2007. godine Srbija je privukla više od 31 milijarde evra stranih direktnih investicija. A postavlja se pitanje ko je to najviše ulagao u našu zemlju i u koje oblasti privrede.

Po vrednosti ulaganja na prvom mestu je Nemačka; Bernd Scheumann/Pixabay

Listu kompanija koje uspešno posluju na tržištu Srbije, kako navode u RAS-u, predvode Bosch, Michelin, Siemens, ZF, Panasonic, NCR, Microsoft, Gorenje, Brose, Continental, Magna, Cooper Tires, kao i Schneider Electric, Geox, Johnson Electric, Leoni, Fiat Chrysler Automobiles, Stada, Swarovski, Calzedonia, Mei Ta, i mnoge druge.

Vodeći investitori po broju projekata, pokazuju podaci RAS-a, su Italija, Nemačka i Amerika.

Ubedljivo najviše projekata u Srbiji ima Italija, 19,4 odsto, sledi Nemačka sa 16,5 odsto, dok SAD imaju 7,2 odsto. Po broju projekata iza njih su Francuska (5,3 odsto), Kina (4,3 odsto), Turska (4,1 odsto) i Austrija koja učestvuje sa 3,7 odsto u ukupnom broju ugovorenih poslova.

Najveći procenat stranih direktnih investicija otišao u autoindustriju; Pixabay

Ipak, nešto drugačija slika stiče se kada se uzme u obzir kriterijum vrednosti ulaganja, pa je tu na prvom mestu Nemačka (21,4 odsto). Zanimljivo je da se po ovom osnovu Kina nalazi na drugom mestu, sa udelom od 20,5 odsto, iako je po broju projekata tek na petoj poziciji. A značajan je i udeo koji po vrednosti ulaganja u Srbiju ima Japan (6,6 odsto), koji zauzima četvrto mesto na ovoj listi.

Automobilski sektor profitirao

Među vodećim investitorima po vrednosti ulaganja su i Italija (9,5 odsto) na trećoj poziciji, zatim SAD sa 6,4 odsto, Austrija (3,6 odsto) i Francuska sa udelom od 3,1 odsto.

Kada se radi o broju projekata po sektorima, ubedljivo je najviše investicija otišlo u automobilski sektor (22,6 odsto), dok je na drugom mestu industrija odeće i obuće, ali sa dosta manjim udelom (9,8 odsto).

Na trećoj poziciji je sektor elektrotehnike i elektronike (7,4 odsto), zatim poljoprivrede, hrane i pića (5,8 odsto), dok je na sektor drva i nameštaja otišlo 5,7 odsto projekata. Isto toliko imala je i metalurgija i mašinstvo, a usluge servisnih centara pokrilo je četiri odsto od ukupnog broja projekata.

Pročitajte još: Narodna banka donela nove mere: Olakšice za otplatu kredita dužnicima pogođenim pandemijom

Pročitajte još: Veće akcize na cigarete, menja se porez na dobit kompanija, ali i na dohodak građana

Inače, u RAS-u napominju da njihova baza podataka obuhvata skoro 400 stranih investicionih projekata i prati sve vrste ulaganja u proizvodnju i sektor usluga. Oni posebno naglašavaju da su podaci zasnovani na istraživanju koje je urađeno u skladu sa zemljom porekla investitora.

Priliv stranih direktnih investicija

2019.                           3,815
2018.                          3,496
2017.                           2,454
2016.                            2,08
2015.                            2,114
2014.                             1,55
2013.                           1,548
2012.                           1,009
2011.                            3,544
2010.                            1,278

*u milijardama evra

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi