Srbija će u 2021. uložiti više od 1,5 milijardi evra u energetsku efikasnost i smanjenje zagađenja

15.12.2020

10:16

0

Ministarka energetike Zorana Mihajlović je navela da se godišnje u Srbiji emituje više od 350.000 tona ugljen dioksida

Srbija će u 2021. uložiti više od 1,5 milijardi evra u energetsku efikasnost i smanjenje zagađenja
Copyright Ilustracija: Profimedia

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović očekuje da će 2021. biti godina oporavka, a da je budućnost u energetskoj i ekološkoj bezbednosti i da će u narednoj godini biti uloženo više od 1,5 milijardi evra na energetsku efikasnost i smanjenje zagađanje.

Ministarka je navela da se godišnje u Srbiji emituje više od 350.000 tona ugljen dioksida, a da će ono što će raditi i Vlada i njeno ministarsvo biti promena planova investiranja.

– Više od 1,5 milijardi evra ići će na energetsku efikasnost i smanjenje zagađenja u 2021. godini – rekla je Mihajlović i navela da ćemo biti bez maske na licu, kada prođe pandemija, i zato što ćemo udisati i kvalitetniji vazduh.

Zorana Mihajlović; Foto: Tanjug/ MRE/ Zoran Petrović

Na konferenciji u organizaciji kompanije Color Media Communications i britanskog Ekonomista, pod nazivom “Svet u 2021”, Mihajlović je rekla da velike krize rađaju velike heroje, a da su najveći heroji među nama lekari i medicinsko osoblje.

– Krize stvaraju nove ideje, čine nas boljim i efikasnijim, i omogućavaju brži put za rešavanje problema. Ako ne budemo jedinstveni i krizu ne budemo rešavali zajedno godine pred nama će biti sive, biće ekološka kriza – naglasila je Mihajlović.

Ona je navela da energetika i rudarstvo ne mogu bez ekološke bezbednosti i da će budućnost 2021. biti obeležena energetskom i ekološkom bezbednošću.

– Svi potajno želimo da 2021. bude godina oporavka ili početka oporavka i da sve naredne godine budu bolje od 2021. Naša država je zbog svega što je radila prethodnih godina spremno ušla u kruzu – kaže Mihajlović.

Pročitajte još: Vučić: Pobedili smo Poljsku, “Tojo tajers” će iz Srbije izvoziti u svet

Ona je rekla da nije tako, onda ne bismo mogli da izdvojimo šest milijardi evra za podršku privredi, niti bi bilo rasta penzija i plata koje je najavljeno, i napomenula da nije bilo izgradnje puteva ne bismo mogli da pričamo o novim investicijama.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike