Dubravka Negre: Glavni prioriteti EIB biće ulaganje u puteve, digitalizaciju, zelenu ekonomiju

15.12.2020

11:31

0

Do sada je u Srbiju uloženo u transportnu infrastrukturu više od dve milijarde evra, navela je šefica EIB za Zapadni Balkan Dubravka Negre

Dubravka Negre: Glavni prioriteti EIB biće ulaganje u puteve, digitalizaciju, zelenu ekonomiju
Copyright Dubravka Negre; Foto: Milos Tesic/ATAImages

Razvoj transportne povezanostu u regionu, podrška digitalnom razvoju, tranzicija ka zelenoj ekonomiji, razvoj moderne, pre svega zdravstvene infrastrukture, podrška malim i srednjim preduzećima biće glavni priroriteti Evropske investicione banke (EIB) na Zapadnom Balkanu, izjavila je danas šefica EIB za Zapadni Balkan Dubravka Negre.

Podrška i za MMSP

Sledeće godine će na agendi EIB biti važna i podrška mikro, malim i srednjim preduzećima (MMSP), a kako je Negre navela do sada je u finansiranje ovog sektora uloženo više od četiri milijarde evra, od čega oko pola u Srbiji.

– Fokusiraćemo se i na mikro preduzeća i na startap kompanije, pre svega kroz garancijske šeme koje nudimo – navela je ona, i istakla da će se EIB u budućnosti fokusirati i na podršku inovacijama i novim tehnologijama, da se kreira klima inovativnog preduzetništva koja može biti komparativna prednost razvoja privrede Srbije.

Ona je na konferenciji u organizaciji kompanije Color Media Communications i britanskog Ekonomista, pod nazivom “Svet u 2021” navela da će u sledećoj godini fokus banke, što se transporta tiče biti na rehabilitaciji putne i železničke infrastrukture na Zapadnom Balkanu.

– Nastavićemo da finansiramo najveće putne i železničke koridore u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji, kao i sa ulaganjima u vodni saobraćaj gde smo već ove godine uložili 100 miliona evra, pre svega da se poveća plovnost Save i Dunava – rekla je Negre i navela da je do sada u Srbiju uloženo u transportnu infrastrukturu više od dve milijarde evra.

Kao drugi prioritet navela je digitalizaciju, jer ona pomaže razvoju novih tržišta i podiže konkurentnost ekonomije.

Istakla je da je nedavno potpisano ulaganje novih 65 miliona evra za digitalizaciju i povezanost osnovnih i srednjih škola u Srbiji što je veoma važno kod učenja na daljinu. EIB, prema njenim rečima, planira i ulaganje u razvoj 5G digitalne mreže u Srbiji.

Pročitajte još: Direktna strana ulaganja ni ove “korona godine” nisu presušila: Ko to najviše investira u Srbiju?

Treći fokus ulaganja i aktivnosti u 2021. će biti tranzicija ka zelenoj ekonomiji, a od sledeće godine će sva ulaganja banke u ovom smeru biti usklađena sa pariskim klimatskim sporazumom.

Četvrti priotritet biće razvoj moderne, pre svega zdravstvene infrastrukture koja je neophodna da bi zdravstvo moglo da odgovori na buduće krize i izbori se sa ovom sadašnjom.

Negre je istakla da je Evropska investiciona banka na Zapadnom Balkanu obezbedila bolju zdravstvenu zaštitu za više od pet miliona ljudi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike