Ministar Momirović naglasio: "Srbija jača puteve ka Evropskoj uniji i regionalnu povezanost!" (FOTO)

05.07.2021

13:24 >> 13:29

0

Autor: J.B.O.

Na Brdu kod Kranja ministar je imao niz bilateralnih sastanaka sa kolegama iz regiona

Ministar Momirović naglasio: "Srbija jača puteve ka Evropskoj uniji i regionalnu povezanost!" (FOTO)
Copyright Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Srbija jača trasportne i saobraćajne kapacitete ka zemljama Evropske unije i regionalnu povezanost. Nivo ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu je do sada nezabeležen i naš cilj je moderniji, integrisani saobraćaj, oslonac celog regiona i nezaobilazan u evropskim okvirima, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović nakon bilateralnih sastanaka sa resornim kolegama ministrima iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Makedonije, na marginama 4. Ministarskog saveta Transportne zajednice u Sloveniji, na Brdu kod Kranja.

– Nemamo više vremena za gubljenje. Moramo da se dodatno integrišemo sa regionom, da prevaziđemo sva otvorena pitanja koja se tiču administrativnih procedura, kako bi maksimalno ubrzali naše ekonomije i promet ljudi i robe između zemalja regiona. Kada je osnovana Transportna zajednica 2017. godine svet je izgledao mnogo drugačije i korona nam je potpuno promenila koncepciju i pojačala zahtev za brzinu rešavanja svih otvorenih pitanja – izjavio je ministar Momirović.

Momirović je održao sastanke sa ministrom komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine Vojinom Mitrovićem, ministrom mora, prometa i infrastrukture Hrvatske Olegom Butkovićem i makedonskim ministrom transporta i veze Blagojem Bočvarskim.

– Potpuno smo opredeljeni unapređenju saradnje čitavog regiona. Projekti koje smo pokrenuli poput izgradnje auto-puta Beograd Sarajevo, aerodroma Trebinje, rekonstrukcije putnih međudržavnih mostova doprineće boljoj vezi građana Srbije i Bosne i Hercegovine. Sa hrvatskim kolegom smo dogovorili potpisivanje Sporazuma o održavanju tri drumska mosta na zajedničkoj državnoj granici. Sporazum će biti potpisan krajem septembra ove godine, a reč je o još jednom koraku prema jačoj saobraćajnoj, ali i ekonomskoj povezanosti dve države. Sa Makedoncima smo razgovarali o rekonstrukciji pruge ka Skoplju i iskoristio sam priliku da im se zahvalim što su ukinuli putarine za građane Srbije – naveo je Momirović.

Pročitajte još:

Nakon bilateralnih susreta ministar Momirović će tokom današnjeg dana učestvovati na sastanku Ministarskog saveta Transportne zajednice u organizaciji Stalnog sekretarijata Transportne zajednice. Na sastanku će biti više reči o napretku u proširenja Zelenih traka do granica između EU i Zapadnog Balkana, kao i implementaciji akcionih planova i Strategije održive i pametne mobilnosti sa perspektivom Zapadnog Balkana.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike