Oštar preokret: Privredna aktivnost naglo pala u maju

07.07.2021

09:25

0

Majski podaci iz privrede pokazuju opadajući smer aktivnosti i kod ukupne i kod prerađivačke industrije, kaže analiza Makroekonomskih analiza i trendova (MA

Oštar preokret: Privredna aktivnost naglo pala u maju
Copyright Foto:Pixabay/Martinelle

Desezonirani indeksi proizvodnje u Srbiji su u maju oštro smanjeni, loše su vesti iz privrede koje se odnose na ekonomski oporavak od kovida. Međugodišnji porast je, istina, i u maju bio visok ali manje od onoga što bi trebalo da bude prema veoma niskoj bazi iz prošlogodišnjeg maja, kada privreda skoro gotovo ništa nije radila, podaci su najnovijeg biltena Makroekonomskih analiza i trendova (MAT) Ekonomskog instituta.

Podaci za maj tako, konstatuju u MAT-u, ne potvrđuju zaključke iz prethodnih brojeva koji su govorili da se privredna aktivnost ubrzava.

Tako su glavni nosioci desezoniranog i trendnog pada među većim oblastima bile prehrambena zatim farmaceutska industrija, proizvodnja proizvoda od gume i plastike, osnovnih metala, motornih vozila i prikolica, a u manjoj meri naftna industrija te neke oblasti sa manjim učešćem i uticajem u prerađivačkoj industriji.

Uvoz počinje da jača

Spoljnotrgovinska razmena i u maju je imala visok međugodišnji porast, ali je u tom mesecu stopa porasta uvoza nadmašila stopu porasta izvoza, koja je u celom petomesečnom periodu bila osetno veća od stope uvoza.

Kada je reč o pokrivenosti izvoza uvozom, ona je u prvih pet meseci iznosila 78,1 odsto, ali je u maju pala na 73,4 odsto.

U maju je ukupna industrijska proizvodnja međugodišnje povećana za 9,4 odsto, u periodu januar-maj za 10,3 procenata a u tom okviru proizvodnja prerađivačke industrije je povećana za 11,1 odsto u maju i za 11,3 odsto u periodu januar-maj.

Proizvodnja rudarstva je u maju međugodišnje opala za 5,8 odsto a u periodu januar-maj porasla za 0,2 procenta.

Prerađivačka industrija rasla je i međugodišnje i tekuće, ali se tekući rast, po dodavanju majskih razultata, nije održao.

Desezonirani indeks je u maju pao za 5,5 odsto a kako se navodi, zaustavljanje rasta prerađivačke industrije ne prostire se na sve njene oblasti.

Pročitajte još:

Postoje i oblasti u kojima u maju nije zaustavljen tekući rasta već je on nastavljen, ali njihovo učešće nije bilo dovoljno da bi održale rast u celoj prerađivačkoj industriji.

Takve oblasti su proizvodnja pića, proizvoda od nemetalnih minerala, metalnih prozvoda osim mašina, zatim u manjoj meri proizvodnja električne opreme kao i hemijska industrija, navodi MAT.

U maju je ubrzana i inflacija, pa je u ovom mesecu međugodišnji rast potrošačkih cena bio najveći posle 2017. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike